Начало » Хоби земеделие » Цветарство
22.11.2021 г.

Царицата на сухите цветя - гомфрената, не се страхува нито от жега, нито от слани

Цветовете й имат и лечебен ефект
Царицата на сухите цветя - гомфрената, не се страхува нито от жега, нито от слани

sinor.bg

Гомфрената е едно много изящно и впечатляващо цвете от семейство „Щирови”, роднина на амарантата и целозията. Наричат я царица на сухите цветя – безсмъртна и неувяхваща, тя е красива в цветни лехи и неподражаема в различни композиции. В древни времена на това цвете са приписвани мистични свойства и го смятали за символ на безкрайността на живота.

Наглед изглежда доста скромно като цвете, но е достойно за възхищение и цъфтящо от юни до есенните слани. А в Южна България могат да се видят цъфтящи гомфрени дори в края на ноември и началото на декември.

Амарантът - суперхрана, зеленчук и медикамент

Съцветията не променят своя цвят не само по време на цъфтеж, но и след това. Появата на нови сортове непрекъснато обогатява цветовата гама. Сверичната (кълбовидна) гомфрена е най-разпространена и популярността и сред цветарите и ландшафтни дизайнери непрекъснато расте.

Родът на гомфрената наброява цели 90 вида. Повечето от тях произхождат от тропиците на Америка и Австралия. В родината им тези растения се ценят не само за декоративните им качества, но като храна и суровина за приготвяне на лекарства.

Калифорнийски мак

Гомфрената се характеризира със сивкави, покрити с власинки срещуположно овални листа и малки цветове,събрани в кълбовидни съцветия (2-4 см в диаметър), подобни на детелина. Под всяко съцветие са разположени по две малки листенца, наподобяващи „ушички“.

Венчелистчетата са обагрени в различни цветове – пурпурни, розови, пинк, червени (кармин), оранжеви, бели или жълти.

Кълбовидната гомфрена е най-разпространена у нас. Тя образува храстчета с височина 30-60 см, а съцветията са разположени по върховете на основните стъбла и разклоненията. Има и компактни сортове, достигащи височина 15 см. Подобна на кълбовидната е пълзящата гомфрена, чиито стъбла са разположени хоризонтално и могат да се използват като покривни цветя за алпинеуми и бордюри. При условие, че нямат опора, стъблата увисват и са прекрасно решение за висящи кошници. Гомфрената може да се използва за различни композиции, които запазват декоративните си качества и красотата няколко години.

Като правило семената се вземат от централните стъбла и запазват жизнеспособност до 3 години. През май-април могат да се сеят на постоянно място, а ако искаме по-ранен цъфтеж – можем да направим разсад.

Изискванията за отглеждане са като на тропическа култура - това цвете и обича слънчеви места, защитени от течения и ветрове, но по принцип е истински спартанец. Понася засушаване, глинести, песъчливи и сухи почви. Оптимални условия са: слънчево и топло място, рохкава и добре дренирана почва, но умерено богата на хранителни вещества и умерено поливане.

Колкото повече слънце – толкова повече цветове. На богати почви развива пищна вегетативна маса и по-малко цветове, които се появяват по-късно. Гомфрената е изключително топлоустойчиво растение, а високата влажност на почвата и въздуха могат да се окажат пагубни за растенията.

Гомфрената може да се отглежда и като саксийно цвете и при подходящи условия цъфти целогодишно, като се изрязват добре развитите и достигнали максимална големина цветове, като по този начин се дава възможност за появата на нови.

В древността в Южна Америка са използвали цветовете на кълбовидната гомфрена за храна. Днес се използва в народната медицина при остър хроничен бронхит и бронхиална астма, кашлица, замъглено зрение, световъртеж и туберколоза. За целта се запарват 2-3 чаени лъжички в чаша вода за 3-5 минути или се използва като добавка към чая.

Царицата на сухите цветя - гомфрената, не се страхува нито от жега, нито от слани
25816
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини