Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.10.2017 г.

Горещините - изпитание за градината

До неотдавна страдахме от продължителните студове и безкрайната снежна зима и с нетърпение чакахме топлите летни дни. Сега пък се уморяваме от небивалите горещини, чакаме дъжд и искаме дори и малко понижение на температурите. Спасяваме се от горещините по различни начини: взимаме душ, пием прохладни напитки, седим под климатиците и срещу вентилаторите. От анормалната висока температура страдат обаче не само хората, но и растенията. Можете да ги спасите само като ги защитите от слънцето и чрез поливане, при това правилно.

Кои растения най-много страдат от топлината?
Най-трудно понасят високите температури растенията с големи, меки, тънки листа, като например, валерианата, която е относително чувствителна на горещините. Растенията с малки, плътни, кожести листа, напротив, са добре приспособени към високите температури. В дебелите листа на лавровишната се съхраняват запаси от влага, изпарението на която се възпрепятства от восъчния налеп.

Кога и колко често да поливаме?
По време на силни жеги цветята е най-добре да се поливат на всеки два-три дни с помощта на маркуч, отколкото ежедневно с лейка. Шлангът, присъединен към източника на водоснабдяване, се разполага между растенията. Водата тече по маркуча и се излива през малки отвори по повърхността на почвата, като по този начин осигурява най-мекото, равномерно поливане и почвата е винаги добре снабдена с влага. Глинестите и богатите на хумус почви задържат по-добре влагата от песъкливите. Затова песъкливите терени е нужно да се поливат по-често. Преди да полеете цветята, проверете с пръст почвата. Ако на дълбочина 2-3 см тя е суха, то означава, че е дошло време за поливане. При декоративните храсти, цветя и зеленчуци почвата трябва да е пропита с влага на минимум 30 см от повърхността й. В никакъв случай не трябва да поливате растенията по време на обедните горещини през деня, тъй като в това време водата се изпарява без да е успяла да овлажни почвата. Освен това, капките вода, които попадат върху растението, могат да подействат като оптически лупи, да фокусират палещите лъчи на слънцето и да повредят листата на растенията. Затова поливането трябва да се прави до 10 часа сутринта. По такъв начин вие предотвратявате поразяването на растенията с гъбични заболявания и не позволявате да ги нападат голи охлюви, които обожават през нощта влажните лехи. Редовното разрохкване на почвата пък способства за по-доброто съхранение на влагата.

Как да напоим правилно моравата?
За да няма жълти и кафяви петна, които да развалят външния вид на моравата ви, то трябва да я поливате рано сутрин (от 4 до 8 часа) с дъждовална инсталация. При вечерното поливане (след 19 часа) се увеличава рискът от поразяване на тревата от гъбични заболявания. При всяко поливане водата трябва да попие в повърхностния слой на моравата на дълбочина 3-4 см. След като слоят изсъхне, поливането трябва да се повтори. Излишното поливане предизвиква образуването на плесени. А подрязването на тревата вече е най-добре да се отложи за втората половина на деня, по-близо до вечерта. В такъв случай окосената трева не полепва по косачката и се разпределя по моравата във вид на мулч, а края на отрязаните листа не изсъхват.
Ако тревата е пожълтява и трудно се изважда от почвата, то тя се нуждае само от поливане. Ако някои участъци на моравата са придобили кафява окраска, изсъхнали са и тревата лесно се изважда от почвата, те трябва да се прекопаят и да се засеят наново. Не правете повторно засяване по време на палещото слънце и при температура по-висока от 25 градуса. Почвата на повторно засетите участъци трябва да бъде постоянно влажна.

Торенето през лятото
Подхранването на моравата с течни торове по време на големи горещини може да предизвика изгаряне на растенията. Най-добре е да изчакате влажно, облачно време. Цветята може да подхранвате само с торове с продължително действие (торове във вид на топчета, които се разтварят постепенно в продължение на няколко месеца, като се внасят в почвата под корените на растението).

Каква е дозата за дърветата и храстите?
Благодарение на дългите си корени големите дървета достигат влагата от долните слоеве на почвата, затова те се нуждаят от поливане само при продължителни горещини – в продължение на 3-4 седмици. Младите и току-що засадените екземпляри трябва да се поливат два пъти седмично с кофа вода. Иглолистните видове изискват висока въздушна влажност, която може да се осигури само с обилно поливане късно сутрин, така повече вода се изпарява и създава подходящата атмосфера.
Всички храсти в двора се нуждаят от сериозно поливане. За всеки един средно голям екземпляр са нужни около 2-3 кофи вода на поливка, която се прави поне веднъж на седмицата. Младите и току-що засадените храсти се нуждаят от по-често поливане – ако не всеки ден, то пред ден с изключение на тези, в които има валежи.

Да защитим плодовете и зеленчуците
За начало трябва да разрохкате почвата в градината, за да съхраните за по-дълго време влагата. Младите зеленчукови растения трябва да се прикриват по обед от слънцето с помощта на калпачета, щитове от хартия или тенти. Почвата трябва да бъде постоянно влажна.
Плодните храсти трябва да се поливат само сутрин. Доматите поливайте ежедневно. Следете листата на растенията да остават сухи. В противен случай насажденията могат да бъдат нападнати от кафяво гниене. Всички покафенели листа трябва да се почистят.
Много добре съхранява влагата в почвата мулчирането с органични материали: борови иглички, дървени стърготини, наситнена кора и клонки. Това е своеобразна покривка, която задържа влагата, под която почвата не се спича и винаги остава рохкава.

Изсъхват ли тревите?
Лавандулата и розмаринът са средиземноморски тревисти растения, които много добре понасят горещините и засушаването. Тънколистните видове треви, като босилекът, не трябва да се намират по обед на слънце. Те живеят по-добре на сянка и се нуждаят от ежедневно поливане. Препоръчва се да събирате треви за чай и подправка в слънчево време в първата половина от деня, докато температурата не е преминала граничните 30 градуса.

На балкона и терасата
Саксийните и контейнерните растения на балкона и терасата при силна горещина много бързо могат да изсъхнат. Затова трябва да вземете следното под внимание: ако вие искате да засадите растение на балкона или терасата по време на такива горещини, то трябва да ги поставите няколко дни на сянка, докато не са образували нови корени. Най-добре е да пресаждате растенията в облачно време и при прохладна температура на въздуха. За да предотвратите гибелта на растенията по обед трябва да ги предпазвате от палещото слънце, като ги засенчвате с маркиза или с чадър.
Поливайте контейнерните растения рано сутрин. Повърхностния слой на почвата (2-3 см) трябва да бъде леко влажен. По обед поливайте само в краен случай, като при това избягвате попадането на вода върху листата. В противен случай капките вода, като лупа, могат да изгорят листата на растенията.
Обезсиленото от горещините растение можете да разпознаете по меките, висящи листа и стебла. В такъв случай незабавно пренесете цветето на сянка. Малките саксии и кашпи с цветя могат да се потопят във вода. За това цялата саксия трябва да се постави в кофа или друг съд, напълнен с топла вода така, че водата да покрие почвата и дръжте там, докато не престанат да излизат въздушни мехурчета. След това извадете саксията с растението от кофата и излейте излишната вода. Цветето трябва да бъде оставено на сенчесто място, докато отново не изправи листата си. Видовете в големи саксии се нуждаят от обилно поливане с топла вода, като преди това са засенчени. Такава реанимация за растенията ще сработи, ако листата все още не са изсъхнали. Връхният слой на почвата в саксиите може леко да се разрохка, за да може водата и торовете по-бързо да се доберат до корените на растенията.

Горещините - изпитание за градината
8883
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Наторете с прегорял оборски тор и фосфор
Ягодата – царица в градината
Да създадем градината на ... Шекспир
На подиума в центъра на градината
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
У нас е прието рози да се засаждат и през пролетта и през есента
Градината от рози
Не пренебрегвайте силите на природата
Фън Шуй реди градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини