Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Фън Шуй реди градината

Не пренебрегвайте силите на природата

Фън Шуй е древна китайска наука, занимаваща се с това как да живеем в хармония със света около нас. Под хармония се разбира равновесния обмен на енергии между човека и природата. Някога това състояние е било естествено за хората, благодарение на което те са били щастливи, здрави и са постигали успехи. Но постепенно, отделяйки се от природата, главно чрез стените на нашите жилища, повечето от нас загубват този баланс.
Много хора трудно достигат до натрупване на благосъстояние, до добри отношения с хората или просто да се радват на живота. Някои изгубват години и десетилетия, за да постигнат някакъв успех. Причината е в това, че всички ние сме свикнали да разчитаме само на своите сили, пренебрегвайки силите на природата, които биха могли силно да ни помогнат да постигнем желаното.
Названието „Фън Шуй” идва от древни времена, още когато за човека главните действащи сили в природата са били вятъра и водата. Лекият топъл вятър обещавал добра реколта, а реките, изворите и езерата давали живителна влага както за посевите, така и за хората. От друга страна застоялата вода е инкубатор за много болести. „Фън” може да се определи като поток от енергия, който минава над главата като вятъра, а „Шуй” е водата, която се съдържа в земята и я храни.
Съвременните привърженици на тази наука уверяват, че семейното благополучие и професионалните успехи и даже слава могат да се постигнат при правилно подреждане на предметите в дома и балансиран ландшафтен дизайн в градината. Обикновено хората следват принципите на Фън Шуй при оформлението на интериора на дома. Но ако вашият дом е заобиколен от градина, която не е създадена според тези принципи, то тя ще внася в дома отрицателна енергия през вратите и прозорците.

Важните принципи на учението
Един от основните принципи на Фън Шуй е правилното използване на енергията Чи. Тя е универсалната жизнена сила, която създава всичко прекрасно в природата. Бавно течащата вода създава Чи. Ето защо в близост до извор или езеро ние се успокояваме. Лекият ветрец донася Чи, а бурите и ураганите я прогонват. Когато Чи си отива, успехът и здравето бягат от нас. Затова, за да е изпълнена нашата градина с енергия Чи е необходимо присъствието на три елемента: гора, вода и растения. Гората може символично да бъде представена от повдигнати цветни лехи, високи дървета и храсти. Водата символизира богатство и благосъстояние - това може да бъде ручей, фонтан, езерце и др.
Балансът е ключовата движеща сила според Фън Шуй. Всички елементи на градината трябва да съответстват един на друг, т.е не трябва никой от тях да доминира над останалите. Централната част на градината се старайте да остане свободна: да няма високи декоративни елементи, дървета или високи храсти. При засаждането на групи от дървета или храсти избягвайте симетрията. Остроъгълни елементи, разположени по пътеките могат да насочат към минувачите остра енергия Чи, която да им донесе стрес и напрежение. Предпочитайте извиващи се, плавни очертания на пътеките във вашата градина, вместо правите линии, тъй като правите пътеки създават бързотечаща енергия Чи, водеща до дискомфорт.
Създаването на „плоски” градини е често срещана грешка. Оформянето на нива и промени във височината поддържат благодатната енергия Чи.

Подредете живота си според посоките
Различните участъци на нашата градина се отнасят за определени страни от нашия живот. Например далечният ляв ъгъл на градината олицетворява богатство и благополучие. Отчитайки това, че ярките цветове привличат енергията Чи, постарайте се да сложите в тази част растения с пурпурни, червени или сини цветове или листа. Централната част на градината символизира слава и репутация, ето защо построената тук арка ще привлича и примамва енергията Чи, и ще дари на стопанина слава и добра репутация. Далечният десен ъгъл на градината символизира любовта и семейството, затова там е желателно да се засадят розови, червени или бели цветя.
За да приложите принципите на Фън Шуй в своята градина, можете да вземете компас, да застанете в центъра на участъка и да определите осемте направления.

Северът носи вдъхновението
Тази зона отговаря за креативността, персоналното израстване, новите идеи, вдъхновението, плановете за бъдещето, кариерата, музиката, изкуството.
Ситуирайте тук водни елементи, а също мястото е подходящо и за домашна работилница. Старайте се да използвате плавни, заоблени линии. Не слагайте в тази част камъни и не оставяйте открити участъци земя.

Североизтокът отговаря за знанията
Това е зоната на знанията, мъдростта, медитацията, изучаването на собствения вътрешен свят, интелектуален и духовен растеж.
В тази част на градината е желателно да се оставят открити участъци земя. Добре е да се постави там каменна пейка, статуя или да се направи композиция от камъни. Ландшафтът трябва да се остави без изменение на релефа. Избягвайте засаждането на дървета и други растения в тази част на градината.

Изтокът вдъхновява хармонията
Изтокът е мястото, където можете да търсите нов живот и растеж, възраждане и възстановяване, хармония, здраве, семеен живот, храна и оздравяване.
Използвайте водни елементи в тази част на градината. Най-доброто място за засаждане на овощни дървета и билки. Удачно е тук да се направи баня или сауна. Използвайте пирамидални и конусовидни форми. Не използвайте на това място метални аксесоари, бели цветя, метални мебели.

Югоизток е мястото на парите
Тази част от градината отговаря за здравето, изобилието, богатството, материалното благополучие, взаимоотношенията с хората.
Използвайте тук дървени елементи за декориране. Най-доброто място за отглеждане на растения и цветя. Благоприятните форми са: пирамидални, цилиндрични, вертикално направление. Избягвайте използването на метални градински аксесоари и мебели,също и на бели цветове.

Югът е облян в огън
Южната посока е зоната на новите възможности, мечти, стремежи, награди, слава, постижения, щастие, дълголетие, веселие.
Огънят е важен елемент за тази част от градината. Желателно е тук да се организира зоната на барбекюто. Засадете тук растения с големи листа. Тук ще подхождат триъгълни и остроъгълни форми. В никакъв случай не бива тук да се разполагат водни елементи: извори, водопади, фонтани и др.

Югозападът отговаря за семейството
Семейство, романтика, майчинство, любов. Всички тези ценности са събрани на това място.
Тук използвайте земни елементи. Най-долрото място за тих семеен отдих, а също и за спортни игри. Релефът на тази част на градината е най-добре да се остави равен. Недопустимо е тук да се слага дървена мебел или да се оформя тераса с дървен паркет, а също дървени арки, перголи или огради.

Западът е запазен за децата
Това е мястото на децата. То е свързано с креативността, резултатите от труда, общителността и развлеченията.
В тази част използвайте елементи от метал. Мястото е отлично за детска площадка, активен отдих на свеж въздух, а също за възстановяване след боледуване. Използвайте кръг и дъга като основни форми при дизайна на този ъгъл на градината. Не слагайте тук барбекю и червени цветя.

Северозападът се стимулира със статуи
Това е зоната, в която са концентрирани трудът, интересите зад пределите на дома, пътешествията, бащинството, благотворителността, помощта и подкрепата на други хора. Използвайте метални декоративни елементи. Най-доброто място за поставяне на статуи и различни елементи, издаващи звуци от вятъра. Не разполагайте тук барбекю и червени цветя.

Растенията в източната градина
Растенията са основен източник на оптимизъм и мисловна енергия. Според Фън Шуй всички растения могат да се класифицират по следния начин: дървесни, огнени, земни, метални и водни. Растенията от всяка категория имат собствено значение и отговарят за определена сфера от живота:
- дървесните растения – за промените и движението;
- огнените растения – за красотата и хумора (слънчоглед, маргаритка);
- земните растения – за стабилността и мира (клематис);
- металните растения – за силата и издръжливостта (пампаската трева);
- водните растения – за сериозността на намеренията и силата на волята (лятната астра).

Практични хрумки
- Почистете градината от опадалите листа, разбитите цветни саксии и плевелите. Нека вашата градина стане идеалното място за уединение, почивка от динамичния ритъм на съвременния живот и убежище от стреса.
- Използването на кръгли форми в градината се явява задължителен атрибут според Фън Шуй, затова се старайте да садите цветята в кръг или си направете малко кръгло езеро.
- Всички участъци трябва да бъдат осветени добре. Не забравяйте да си направите и пейка от естествени материали, например, бамбук или дърво.
- Каменните статуи, керамиката или други декоративни елементи трябва да се разполагат по такъв начин, че да не запълват пространството и да освободят центъра на градината.
- Един от най-важните принципи на Фън Шуй е циркулацията на водата да е в една посока с тази на вятъра. Затова над ручея се препоръчва да се закачат китайски камбанки, което ще осигури свободният приток на енергията Чи. Според Фън Шуй водата също така означава богатство, успех и чистота.
- Червените и другите ярки цветове са най-важният елемент от градината по Фън Шуй, тъй като ярките цветове вдигат настроението. Така жълтият се асоциира с оздравяването на раните и изцелението на болестите, розовият влияе позитивно на романтичните отношения, а виолетовият носи късмет и благополучие.
- Цветята с приятен аромат, например, розата и лавандулата, и цветята на тънки дръжки, които се движат от вятъра, ще украсят тази градина.
- Рибите и птиците са неотменима част от източната градина, тъй като рибата символизира благополучие. Направете си малко езерце в градината и заселете риби там, желателно е да са златни.
- Осветлението на градината трябва да се намира в югозападната й част – това подпомага емоционалната връзка между съпрузите и другите отношения.
- В идеалната градина по Фън Шуй задължително ще се намери място за вечнозелени храсти и треви. Трябва да се грижите за тези растения добре, тъй като те влияят на отношенията в семейството, живеещо в дома.
- Ако засадите на югоизточната част на градината растения с листа във формата на сърце или ромб, в дома ще влезе късметът, богатството и процъфтяването.

Фън Шуй реди градината
9547
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Наторете с прегорял оборски тор и фосфор
Ягодата – царица в градината
Горещините - изпитание за градината
Да създадем градината на ... Шекспир
На подиума в центъра на градината
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
У нас е прието рози да се засаждат и през пролетта и през есента
Градината от рози
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини