Начало » Новини » Коментари
09.10.2017 г.

Вместо през 2017 г. български оперативни групи ще кандидатстват с иновативни проекти през май 2018 г.

sinor

До края на тази година Европейската комисия (ЕК) ще одобри първите български оперативни групи, кандидатствали с проекти за подпомагане по европейската програма за партньорство в иновациите EIP-Agri. Това съобщи за Синор.БГ Ина ван Хойе, експерт по комуникациите в Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони, пряко отговаряща за EIP. Пред журналисти от 13 държави, членки на Европейския съюз, експерти от Еврокомисията представиха актуална информация, свързана с иновациите в земеделието.

Експертката обаче видимо е имала стара информация, тъй като в петък на 6 октомври в София бяха оповестени промените в последния индикативен график за откриване на прием по мярка "Сътрудничество" от ПРСР 2014-2020 г. Според него приемът на проекти на оперативни групи се отлага за май 2018 година.

До този момент свои проекти в Еврокомисията са депозирали 3 200 иновативни групи. От тях действащи са около 400. В края на тази година се очаква да бъдат одобрени и оперативни групи от Австрия, Румъния и Гърция. 

„Българските проекти са изключително интересни и в различни подотрасли на селскосот стопанство“, посочи Ина ван Хойе. Едва в края на годината обаче ще бъдат оповестени и самите идеи. 

На този етап Чехия е сред първенците в подготовката, защото има одобрени цели 20 оперативни групи. Латвия като нас изостава в подготовката, като се очаква нейните кандидати да бъдат одобрени през 2018 г.

Да припомним, че по „Европейското партньорство за иновации“ (EIP-Agri) се подпомагат иновативни проекти, подготвени от оперативни групи, в които освен фермери участват още научни екипи, консултанти, неправителствени организации, малки или средни предприятия и други.

Само през 2018 г. бюджетът, който се отпуска за държавите членки по тази програма, е в размер на 1,3 милиарда евро. 

Изключително интересни са проектите, свързани с използване на високи технологии, които значително улесняват бизнеса. Иновации се използват в животновъдството за вторична преработка на оборския тор и превръщането му енергия, използвана от фермите.

Иновативните проекти с дистанционното измерване на температурата на въздуха в зеленчукови или овощни градини, които дават ценна информация, ползвана от стопаните за превенцията срещу болести или други заплахи, също се подкрепя по EIP-Agri.

По мярка „Сътрудничество“ от програмата за развитие на селските райони, която тепърва ще бъде отворена, българските фермери могат да получават финансиране, като за целта трябва да се свържат със съответните научни институти за създаване на проект.

Институтът за агростратегии и иновации предоставя точна информация за подготовката на тези групи, която ще припомним на интересуващите се.

Всяка оперативна група се създава като дружество по Закона за задълженията и договорите.

Членовете на оперативната група подписват договор за дружество по чл.357 от Закона за задълженията и договорите.

Допустимите разходи по дейностите на оперативните групи са следните.

Проучвания за приложимост на иновативния проект – 5 000 евро на година за оперативна група – допустими само за първа фаза на изпълнение на проекта.

Стимулиране на интерес и разширяване на оперативната група – 10 000 евро на година за оперативна група – допустими само за първа фаза на изпълнение.

Текущи разходи във връзка със сътрудничеството – 35 000 евро на година за оперативна група – допустими само за втора фаза на изпълнение.

Преки разходи за изпълнение на иновативния проект, включително разходи за инвестиции,  съгласно представен инвестиционен план – допустими само за втора фаза на изпълнение

Подкрепата е ограничена до максимален период от пет години.

Конкретната продължителност за всеки проект се обосновава в зависимост от иновативното предложение и очакваните резултати.

Критерии за подбор при втората фаза, през която се изпълнява самият проект.

1. Оценка на прилагането на интерактивния подход и на приложимостта на резултатите от иновативния проект за първичното производство на земеделска продукция или преработката;

2. Оценка на очаквания ефект от планираните форми и методи за разпространение на резултатите за достигане до широк кръг земеделски стопани.

Процесът на избиране на оперативни групи на ЕПИ с иновативни проекти за финансиране ще се осъществява с публични обяви.

Подборът на проекти се извършва за всяка фаза отделно по две обяви, съответно за проекти с първа фаза и за проекти само с втора фаза.

Проектите класирани за първа фаза, получават финансиране само за допустимите разходи за тази фаза.

Оперативни групи, кандидатствали с проекти само за втора фаза, получават финансиране само за допустимите разходи за тази фаза.

Оперативни групи, изпълнявали проекти с първа фаза, кандидатстват за одобрение на разходи за изпълнение на втора фаза по специална обява за такива групи.

При кандидатстване на втора фаза, оперативната група се задължава да поддържа минимум капацитета, с който е одобрена за първа фаза.

Екатерина Стоилова

Брюксел-София

Вместо през 2017 г. български оперативни групи ще кандидатстват с иновативни проекти през май 2018 г.
11445
 

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Свързани материали
Виж
Среща в Брюксел
Европейски център ще съобщава за проекти по „Хоризонт Европа“
Център за оценка на риска
Учени за нанопестицидите в земеделието – ползи и рискове
От септември започва обучение в първите 184 иновативни училища в България
Българска търговско-промишлена палата
Връчени са отличията за иновативни проекти
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Проектите в иновации ще получават 50% вместо 60% субсидии по новата селска програма
Класация
Проект за хранителни добавки ще бъде финансиран по държавна програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини