Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.10.2017 г.

Дизайн на градината с пеперуди

В топъл слънчев ден пеперудите оживяват цветята и придават очарование на градината. От вас ще се изисква само малко усилия, за да можете да привлечете насекомите и във вашия двор. Пеперудите ще дойдат в двора ви, ако градината е слънчева, и е възможно да останат, за да снесат яйцата си там, където има разнообразие от храна, защита и малко влага. Появата на пеперудите във вашата градина зависи и от това, растат ли там любимите им растения: едни, с които да се хранят самите пеперуди, и други, - за ларвите им – гъсениците.

Нектарът е нужен на пеперудите за енергия, за да могат да летят. Него могат да получат от цветовете на много растения. Но не всички цветя са равнозначни за пеперудите. Изберете за пеперудената градина сложноцветни, чадърести и метловидни видове, чиито групи от малки цветчета осигуряват много нектар и място, където пеперудите могат да си поседнат. Пеперудите се привличат особено от ароматните цветя и тези растения с „гореща” окраска – червени, оранжеви, жълтни, кафеникави. Отдавайте предпочитание на простите, некичестите форми на цветовете – кичестите цветове са практически празни за пеперудите и пчелите. Пеперудите предпочитат плоски или тръбовидни цветове с различна дължина. Пеперудите биват привличани от растения, които се отглеждат на групи. Сред любимите цветя на тези насекоми са: астра, будлея, вербена, гайлардия, хелениум, душица, иберис, исоп, кореопсис, лиатрис, лавандула, лантана, лобелия, лупина, млечка, монарда, невен, рудбекия, салвия, солидаго, турски карамфил, флокс, циния, ехинацея и много плевели.

Освен от нектар пеперудите се нуждаят и от допълнителна влага и разтворена в нея минерални и хранителни вещества, които не се срещат в нектара. Затова пеперудите биват привлечени от опадали загнили плодове и отпадъци. Вероятни, вие самите сте срещали пеперуди, кацнали на влажната почва.
И един много важен момент – трябва да защитите пеперудите си от хищници. Един от начините е да държите по-далече птиците от вашата пеперудена градина, като използвате надуваеми или дървени змии. Втората е да направите хранилки и баня за птиците по-далече от пеперудената градина.
С лепеща лента и мухоловки можете да ловите хищните насекоми. Избягвайте използването на инсектициди, тъй като те убиват нежеланите насекоми, но и пеперудите.

Обикновено в градината има малко растения, които са подходящи за повечето линичинки на пеперудите. Гъсениците от всяка разновидност обикновено са много придирчиви, хранят се с листата само на определени растения или на група растения. Такива, често непривлекателни растения, са диви или плевели, които изобщо не се отглеждат доброволно в градината. Като правило, веднага след излюпването, младите гъсеници започват да ядат лакомо, като буквално „събличат” листата на любимите си растения. Личинките на пеперудите растат така бързо, както и се хранят, като нарастват от 4 до 6 пъти преди да достигнат нормалния размер, при който се появява пеперудата. Тогава те спират да се хранят, като стават неподвижни в твърди пашкули, които да закачени към листата или стеблата на растенията. Така остават до появата на възрастните пеперуди.
Любимите растения за гъсениците на пеперудите са астрите, детелината, копривата, кученцата, лупината, млечката, пасифлората, магданоз, морков, копър, теменужка, магарешки бодил, спанак и други полски треви и много плевели.

Личинките на красивите пеперуди се срещат поединично или са разпределени в малки групички, докато гъсениците на вредителите правят нежна паяжиообразно гнездо за стотици екземпляри. Тази паяжина е най-добре да се почисти, като се откриват вредителите за птиците. Имайте предвид обаче, че дори и единични гъсеници могат да повредят растенията в градината ви. Например, зелевата пеперуда може да нападне зелевите култури и да ги направи на решето. За да я изгоните, поставете на клечки около зелето черупки от кокоши яйца и този неканен гост няма да докосне зеленчуците ви. Но ако намерите гъсеници на магданоза или морковите, то не ги унищожавайте: просто ги преместете на растение, което не ви е важно или равномерно ги разпределете по лехата, тогава гъсениците няма да нанесат вреда на реколтата ви и ще съхраните прекрасна пеперуда.

Пеперудената градина трябва да е от разнообразни растения, които да осигурят храна както на възрастните насекоми, така и на личинките. Разнообразието от растения е най-важното нещо. Изберете голямо количество видове – треви, едногодишни растения и многогодишни цветя, почвопокривни и растения за лехи, плюс храсти и дръвета. Слънчевите полянки с диви полски цветя, малките храсталаци, ще бъдат идеалното място за пеперудите. Можете да добавите и треви в градината. Осигурете цъфтеж през целия сезон. Колкото по-голямо разнообразие от подходящи растения остигурите, толкова по-голямо количество и по-различни пеперуди ще дойдат в двора ви. Няма нужда да покривате градината си с нектарни или растения за листна маса. Само неголяма част от вашата градина може да е заета с растения. Задължително оставете малко площ, която е свободна и от треви и храсти. Там единичните екземпляри пеперуди ще могат да снесат яйцата си. Зад парадната леха или храстите можете да настаните диви полски растения, които сте си донесли от разходките в гората заедно с чима.
Някъде на слънчево място в градината оставете да се събира прясна вода. там пеперудите ще могат да получават влага и соли от почвата. Презрелите плодове, които са опадали от дърветата в двора ви, също оставяйте на пеперудите, така ще им осигурите хранителна влага. Накрая, пеперудите обичат да седят и да се топлят на слънцето. Затова им наредете плоски камъни, за да получат енергия за красивите си крила.

Закътаното място е задължително
Пеперудите посещават цъфтящите растения, които се намират на слънчево, защитено от вятъра място. Защитете цветните лехи от вятъра с жива ограда или перголи от цъфтящи растения, например, орлови нокти. Цъфтящите храсти също трябва да осигуряват защита от вятъра за малките пеперуди. Колкото по-ароматни са растенията, толкова по-добре. Растенията трябва да са с различна височина, тъй като подобно на птиците, някои пеперуди предпочитат да се хранят само на определена височина. Някои разновидности красиви насекоми дори пазят територията си и гонят другите пеперуди от любимите си растения.
Накрая, болшинството видове пеперуди зимуват наблизо. Това означава, че яйцата и личинките могат да украсят вашата градини или растенията около нея между сезоните. Някои пеперуди дори могат да зимуват. Не косете плевелите и загнилите треви, и не изхвърляйте отрязаните при резитбата на дърветата клони, тъй като те осигуряват безопасно жилище на пеперудите. Тук могат да се отнесат и пеперудите, които влизат, за да зимуват в дома ми. Можете да им направите специална къщичка и за тях на двора.

Дом за красавиците
Един от най-приятните и щастливи моменти в градината е, когато можете да наблюдавате пеперудите. Ако им направите дом, то зимуващите насекоми ще могат да се радват и на уют. Покривът на къщичката трябва да може да се маха, за да е удобно за почистване, оглеждане, инспекция и разполагане на естествените материали за пеперудите. Наредете тънки пръчици, клонки и кора от дървета вътре. Вертикалните цепнатини на стената на дома позволяват на пеперудите и гъсениците да влизат и излизат от къщичката, но да не се допускат други нежелани посетители.
Можете да поставите къщичката на пеперудите приблизително на 30 см над повърхността на почвата в лехата и позволете на диворастящите треви и цветя, които са около нея, да посрещат нуждите и на гъсеници, и на възрастни насекоми. Когато въздухът стане прохладен, пеперудите ще се топлят на слънце, за да могат да летят. Затова поставете къщичката на топло, слънчево място в градината, където те ще долитат за храна, вода и за да се стоплят.

[Илюстрация: Интернет]

Дизайн на градината с пеперуди
5723
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Браншова камара по дървопреработваща и мебелна промишленост
Две поколения в „Ергодизайн” поддържат имиджа на мебелната индустрия
Без проект никога няма да направите своята градина-мечта
Растения с червена, бронзова или пурпурна окраска на листата
Интересни аксесоари от непотребни вещи
Камъните в градината през цялата година са под открито небе и понасят вятъра, промяната в температурата, затова трябва да се грижите за тях
Красив – значи обгрижен
Традиционна композиция изпълнена в розово-малинова гама
Едноцветнa градинкa
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини