Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.09.2017 г.

Лозовата щитовка е уязвима в началото на пролетта

Най-висока е числеността й в лозовите насаждения в южните райони на страната

Лозовата щитовка - Pulvinaria vitis е икономически опасен неприятел по лозата. Тя е разпространена в повечето страни, в които се отглежда лозата. У нас най-висока численост от неприятеля с опасност за лозовите насаждения има в районите на Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Пловдивска, Пазарджишка и Бургаска област. Високата плътност е в състояние да причини значителни повреди по лозовата културата. Освен вредата, която нанася с изхранването си, лозовата щитовка е преносител и на три опасни вирусни болести по лозата, които не се лекуват и водят до загиване на растенията.

Въшката развива едно поколение и зимува като ларва от втора възраст под кората на многогодишните надземни части. В края на март-април презимувалите ларви се раздвижват и преминават върху леторастите и смучат сок от кората. След изхранване, ларвите стават неподвижни, започват да нарастват и се оформят във възрастни женски. Те са едри (4-5 мм дълги, 3-4 мм широки), с тъмнокафяво плоско тяло, покрито с твърда, напречно нагъната восъчна обвивка. При развитието си отделят бяла восъчна материя, която се натрупва и образува голяма яйчна торбичка, сраснала с коремната страна на въшката. Тази характерна особеност дава възможност неприятелят да бъде лесно открит и разпознат.

Снасянето на яйцата започва през втората половина на май и продължава през юни, понякога дори и юли. По това време яйчената торбичка силно се уголемява и се изпълва с голям брой (1500-2000) кръгли, тъмнокафяви, с червеникав отенък яйца. Яйцата се излюпват след 8-12 дни. Времето на излюпването е доста удължено и понякога продължава и до август. Младите ларви са много подвижни и се разпълзяват по листата, чепките, леторастите, като смучат сок от тях и отделят медена роса. Чепките и листата силно се замърсяват, а качеството на гроздето се влошава. Ларвите достигат втора възраст през септември и преминават по местата, където остават да зимуват. Нападнатите лози отслабват. При по-силно нападение в продължение на няколко години те могат да загинат.

Борбата започва рано напролет
За установяване наличието и плътността на лозовата щитовка, през първата половина на март се прави обследване на лозовото насаждение. При плътност 1 ларва на линеен метър на плодна пръчка се препоръчва третиране с минерални масла. В момента е регистриран само препаратът пара зомер в концентрация 2 литра на декар. Работният разтвор трябва да е в по-голямо количество 80-100 литра на декар, за добро покриване на всички части на лозата. За пръскане се избира хубав слънчев ден, с температури на въздуха над 8-10°С. Прави се преди обяд, за да може разтворът да изсъхне до вечерта, когато температурите падат и има риск от измръзване.

Резитбата на нападнатите от подвижна щитовка лозя трябва да предшества пръскането и да се направи преди набъбване на пъпките. Отстранява се и старата и напукана кора, която служи за убежища на неприятеля. Изрязаните пръчки, както и други отстранени части от лозите задължително се изнасят от насаждението и се изгарят.

През юни борбата се извежда срещу новоизлюпените ларви. Могат да се използват контактни инсектициди от всички групи. Официално регистрирани са: нуреле дурсбан – 0,075% за млади ларви; релдан 50ЕК – 0,1%; сумитион 100ЕК 0,075%. При висока плътност, след първото пръскане се правят още 1-2 през 12-15 дни.

Лозовата щитовка е уязвима в началото на пролетта
5447
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
Помощ! Лозова въшка!
Лозовата краста скоро ще е масово в лозята
Лозова въшка - пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини