Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.09.2017 г.

Лозовата щитовка е уязвима в началото на пролетта

Най-висока е числеността й в лозовите насаждения в южните райони на страната

Лозовата щитовка - Pulvinaria vitis е икономически опасен неприятел по лозата. Тя е разпространена в повечето страни, в които се отглежда лозата. У нас най-висока численост от неприятеля с опасност за лозовите насаждения има в районите на Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Пловдивска, Пазарджишка и Бургаска област. Високата плътност е в състояние да причини значителни повреди по лозовата културата. Освен вредата, която нанася с изхранването си, лозовата щитовка е преносител и на три опасни вирусни болести по лозата, които не се лекуват и водят до загиване на растенията.

Въшката развива едно поколение и зимува като ларва от втора възраст под кората на многогодишните надземни части. В края на март-април презимувалите ларви се раздвижват и преминават върху леторастите и смучат сок от кората. След изхранване, ларвите стават неподвижни, започват да нарастват и се оформят във възрастни женски. Те са едри (4-5 мм дълги, 3-4 мм широки), с тъмнокафяво плоско тяло, покрито с твърда, напречно нагъната восъчна обвивка. При развитието си отделят бяла восъчна материя, която се натрупва и образува голяма яйчна торбичка, сраснала с коремната страна на въшката. Тази характерна особеност дава възможност неприятелят да бъде лесно открит и разпознат.

Снасянето на яйцата започва през втората половина на май и продължава през юни, понякога дори и юли. По това време яйчената торбичка силно се уголемява и се изпълва с голям брой (1500-2000) кръгли, тъмнокафяви, с червеникав отенък яйца. Яйцата се излюпват след 8-12 дни. Времето на излюпването е доста удължено и понякога продължава и до август. Младите ларви са много подвижни и се разпълзяват по листата, чепките, леторастите, като смучат сок от тях и отделят медена роса. Чепките и листата силно се замърсяват, а качеството на гроздето се влошава. Ларвите достигат втора възраст през септември и преминават по местата, където остават да зимуват. Нападнатите лози отслабват. При по-силно нападение в продължение на няколко години те могат да загинат.

Борбата започва рано напролет
За установяване наличието и плътността на лозовата щитовка, през първата половина на март се прави обследване на лозовото насаждение. При плътност 1 ларва на линеен метър на плодна пръчка се препоръчва третиране с минерални масла. В момента е регистриран само препаратът пара зомер в концентрация 2 литра на декар. Работният разтвор трябва да е в по-голямо количество 80-100 литра на декар, за добро покриване на всички части на лозата. За пръскане се избира хубав слънчев ден, с температури на въздуха над 8-10°С. Прави се преди обяд, за да може разтворът да изсъхне до вечерта, когато температурите падат и има риск от измръзване.

Резитбата на нападнатите от подвижна щитовка лозя трябва да предшества пръскането и да се направи преди набъбване на пъпките. Отстранява се и старата и напукана кора, която служи за убежища на неприятеля. Изрязаните пръчки, както и други отстранени части от лозите задължително се изнасят от насаждението и се изгарят.

През юни борбата се извежда срещу новоизлюпените ларви. Могат да се използват контактни инсектициди от всички групи. Официално регистрирани са: нуреле дурсбан – 0,075% за млади ларви; релдан 50ЕК – 0,1%; сумитион 100ЕК 0,075%. При висока плътност, след първото пръскане се правят още 1-2 през 12-15 дни.

Лозовата щитовка е уязвима в началото на пролетта
5773
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
Помощ! Лозова въшка!
Лозовата краста скоро ще е масово в лозята
Лозова въшка - пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини