Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Лозова въшка - пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля

Лозовата щитоносна въшка (Pulvinaria vitis) е разпространена в повечето страни, в които се отглежда лозата. У нас този неприятел е проникнал отдавна. Среща се предимно в по-южните части на страната и причинява значителни повреди на лозята.
Въшката развива едно поколение през годината и презимува като ларва втората възраст по кората на многогодишните надземни части.
През април презимувалите ларви се раздвижват и преминават върху леторастите, от чиято кора смучат сок. Ларвите стават неподвижни, започват да нарастват и се оформят във възрастни женски. Те са едри (4-5 мм дълги, 3-4 мм широки), с тъмнокафяво плоско тяло, покрито с твърда, напречно нагъната восъчна обвивка. При развитието си отделя бяла, нишковида восъчна материя, която натрупва и образува голяма яйчена торбичка, сраснала с коремната страна на въшката. Това особено устройство й ни дава възможност да я открием и разпознаем лесно.
Снасянето на яйцата започва през втората половина на май и продължава през юни, понякога дори и юли. По това време яйчената торбичка се изпълва с голям брой (1500-2000) кръгли, тъмнокафяви, с червеникав отенък яйца и силно се уголемява. Яйцата се излюпват след 8-12 дни. Времето на излюпването е доста удължено и понякога продължава и до август. Младите ларви са много подвижни и се разпълзяват по листата, чепките, леторастите, като смучат сок от тях и отзелят медена роса. Чепките и листата се замърсяват силно, качеството на гроздето се влошава. Ларвите достигат втора възраст и през септември преминават по местата, където остават да зимуват.
Нападнатите лози отслабват. При по-силно нападение в продлъжение на няколко години те могат да загинат.

Срещу зимуващите ларви на лозовата щитоносна въшка може да се използва препаратът пара зомер (парафиново масло) в доза 200 мл за десет литра вода. Пръскането се прави в края на зимата или началото на пролетта (обикновено февруари), когато опасността от големи зимни студове е отминала и времето започва да се затопля. Пръска се в хубав, топъл ден ден при добро намокряне на цялото растение. При извършване на резитбата всички отпадъци се изгарят. Летните пръскания се правят срещу младите ларви след излюпването им. Препоръчват се 2-3 третирания през интервал 10-12 дни. По същото време лозите се пръскат и срещу шарения гроздов молец и маната. Целесъобразно е тези пръскания да се правят комбинирано, като се използват препарати, които действат и срещу двата неприятели. Такива са: нуреле Д в доза 5 мл, карантинен срок 28 дни; агрия 1050 –15 мл, карантинен срок 15 дни; релдан 50 ЕК – 10 мл, карантинен срок 14 дни; талстар 10 ЕК – 3 мл, карантинен срок 14 дни или карате 2,5 ЕК – 3 мл, карантинен срок 10 дни. Дадената доза е за 10 л вода.

Лозова въшка - пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
8165
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля
Помощ! Лозова въшка!
Лозовата краста скоро ще е масово в лозята
Най-висока е числеността й в лозовите насаждения в южните райони на страната
Лозовата щитовка е уязвима в началото на пролетта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини