Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.11.2017 г.

Помощ! Лозова въшка!

Пръскайте през февруари, за да изгоните неприятеля

Лозовата щитоносна въшка (Pulvinaria vitis) е разпространена в повечето страни, в които се отглежда лозата. У нас този неприятел е проникнал отдавна. Среща се предимно в по-южните части на страната и причинява значителни повреди на лозята.
Въшката развива едно поколение през годината и презимува като ларва втората възраст по кората на многогодишните надземни части.
През април презимувалите ларви се раздвижват и преминават върху леторастите, от чиято кора смучат сок. Ларвите стават неподвижни, започват да нарастват и се оформят във възрастни женски. Те са едри (4-5 мм дълги, 3-4 мм широки), с тъмнокафяво плоско тяло, покрито с твърда, напречно нагъната восъчна обвивка. При развитието си отделя бяла, нишковида восъчна материя, която натрупва и образува голяма яйчена торбичка, сраснала с коремната страна на въшката. Това особено устройство й ни дава възможност да я открием и разпознаем лесно.
Снасянето на яйцата започва през втората половина на май и продължава през юни, понякога дори и юли. По това време яйчената торбичка се изпълва с голям брой (1500-2000) кръгли, тъмнокафяви, с червеникав отенък яйца и силно се уголемява. Яйцата се излюпват след 8-12 дни. Времето на излюпването е доста удължено и понякога продължава и до август. Младите ларви са много подвижни и се разпълзяват по листата, чепките, леторастите, като смучат сок от тях и отзелят медена роса. Чепките и листата се замърсяват силно, качеството на гроздето се влошава. Ларвите достигат втора възраст и през септември преминават по местата, където остават да зимуват.
Нападнатите лози отслабват. При по-силно нападение в продлъжение на няколко години те могат да загинат.


Срещу зимуващите ларви на лозовата щитоносна въшка може да се използва препаратът пара зомер (парафиново масло) в доза 200 мл за десет литра вода. Пръскането се прави в края на зимата или началото на пролетта (обикновено февруари), когато опасността от големи зимни студове е отминала и времето започва да се затопля. Пръска се в хубав, топъл ден ден при добро намокряне на цялото растение. При извършване на резитбата всички отпадъци се изгарят. Летните пръскания се правят срещу младите ларви след излюпването им. Препоръчват се 2-3 третирания през интервал 10-12 дни. По същото време лозите се пръскат и срещу шарения гроздов молец и маната. Целесъобразно е тези пръскания да се правят комбинирано, като се използват препарати, които действат и срещу двата неприятели. Такива са: нуреле Д в доза 5 мл, карантинен срок 28 дни; агрия 1050 –15 мл, карантинен срок 15 дни; релдан 50 ЕК – 10 мл, карантинен срок 14 дни; талстар 10 ЕК – 3 мл, карантинен срок 14 дни или карате 2,5 ЕК – 3 мл, карантинен срок 10 дни.
Дадената доза е за 10 л вода.

Помощ! Лозова въшка!
12457

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
ДФЗ: 911 стопани получиха близо 10 млн. лева за напояване
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
ДФЗ преведе парите на овцевъди и козевъди за Кампания 2023
Над 19 100 000 лева ще бъдат предоставени на земеделските производители по втория прием за слънчоглед
Средствата по мярката за помощта за Украйна са достатъчни за новия таван
Подадени са 13 000 заявления по de minimis само за 3 дни
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини