Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Прасковите дават 3-4 месеца плод, ако са избрани правилно

Oбича светлина, топлина и пропускливи почви

Интересът към прасковата се дължи преди всичко на ценните й плодове. С привлекателния си външен вид, отлични вкусови качества и богато съдържание, те се търсят неограничено, както на вътрешния, така и на външния пазар. Освен за прясна консумация прасковените плодове се преработват и в много ценни и търсени продукти – компоти, сокове, нектари и др.

Прасковата дава първите плодове още на втората година след засаждането и при правилни резитби и добри грижи встъпва в редовно плододаване още към 3-та-4-та година. Ражда редовно, стига да няма измръзвания. При подходящи условия и добри грижи животът й продължава до 12-15 години. Предивременното загиване се дължи на неподходящите условия, неправилните резитби, заплевеляването на почвата и нередовната борба срещу къдравостта.
Няма друг овощен вид, който да се отличава с такова голямо сортово разнообразие. Сортовете на прасковата се разделят на три групи: за прясна консумация (десертни), за преработка и нектарини. За любителите овощари най-голям интерес представляват десертните сортове, които могат да се използват и за преработка в домашни условия. От тези сортове можем да си създадем насаждение, от което да берем пресни плодове в продължение на 3-4 месеца. Към края на юни до средата на юли зреят сортовете Майкрест, Спринголд, Колинс, Кардинал и др. След тях, до към началото на септември, зреят Юлска едра, Редхейвън, Глоухейвън, Крестхейвън, Елберта, Файет, Ахелой и много други. По-нататък, докъм средата на октомври, можем да берем пресни плодове от сортовете Рио озо джем, Петричка, Съмърсет, Феъртайм и др.
В любителските смесени овощни градини могат да се отглеждат единични сортове, тъй като прасковата се самоопрашва, с много малки изключения.

Прасковата е едно от най-топлолюбивите овощни растения. През зимата плодните й пъпки, а понякога и клонките измръзват при температури под минус 20-22С. Цъфтежът настъпва сравнително рано и пролетните измръзвания също са често явление. Завръзите на прасковата имат по-добра студоустойчивост от другите овощни видове.
Топлината е ограничаващ фактор за разпространението на този овощен вид и това е едно от предимствата на нашата страна, в сравнение с по-северните европейски държави. У нас не бива да се засаждат праскови при надморска височина 400-600 м и особено на места, открити на студени въздушни течения. Прасковата е една от най-светлолюбивите овощни култури. Тя е сравнително по-сухоустойчива, но при нашите климатични условия не могат да се получат качествени добиви. Особено важни са поливките 20-25 дни преди беритбата на плодовете.
Прасковата се развива най-добре върху по-леки, пропускливи, дълбоки и по-топли почви. Когато е присадена на праскова не понася варовити почви. Присадена на бадем, може да се засажда и на по-варовити терени, а върху джанка – и на по-тежки. Не понася затревяване и почвата трябва да се поддържа през цялата година в рохкаво състояние

Прасковите дават 3-4 месеца плод, ако са избрани правилно
19236
 

Последни материали
Виж
През септември ще има прием за сътрудничество в късите вериги на доставка
С близо 500 млн. евро по Стратегическия план ще подпомагат насърчаването на фермерите към сдружаване
Вносът расте с близо 7%, експортът е на минус 3
Силен ръст в износа ни на алкохол, тютюн, храни и животни на фона на общ спад
Изтъкнаха причини и предложиха мерки за подобряване на положението
Пчеларите предупредиха за тревожно висока смъртност при пчелите у нас
По интервенции за подпомагане на площ и за животни за Кампания 2025
Официално отпадна санкцията за закъснение при подаване на заявления
С участието на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010
Американски гигант избра България за изпитване на сортове тютюн
Големият проблем остава себестойността на продукцията при ниски изкупни цени
Валежите напоследък подобриха положението на зърнопроизводителите
Свързани материали
Виж
Коста Петров и Апостол Евтимов от Сливен пред синор.бг
Бизнесът с плодове и зеленчуци трета година се крепи на украинската помощ
Безплатен семинар за стопани
Резитбата за подмладяване при костилкови и семкови насаждения – праскови и ябълки
Грижи за прасковата в ранната пролет
Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
С какво да профилактираме костилковите през месец май
При пропуски в растителната защита болестите не прощават!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини