Начало » Новини » Страната
21.09.2017 г.

До ноември 2017 г. общините могат да кандидатстват с проекти, свързани с председателството

Снимка: Министерски съвет

Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на проекти, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, като общият бюджет е в размер на 300 хиляди лева, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Срокът за кандидатстване е месец ноември 2017 година, като инициативите трябва да бъдат проведени до 30 юни 2018 г.

Това съобщи министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на работна среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В бюджета на министерството са заложени 300 000 лева за финансиране на регионални инициативи чрез грантовата схема. Те могат да бъдат разпределени между 95 общини. Максималната сума, която могат да получат, е 3 хил. лв, според решението на УС на НСОРБ. Средствата ще бъдат предоставени целево на всяка община с одобрен проект с отделно Постановление на Министерския съвет.

Помощта за общините е насочена към подпомагане провеждането на информационни кампании, публични събития, чествания на значими дати от културните календари на общините или други прояви с акцент на Българското председателство. Целта е повишаване информираността на българските граждани за същността на ротационното председателство, на приоритетите, постигнатите резултати и приноса на страната ни за развитието на ЕС.

Проекти, които вече са получили финансиране по други програми и процедури, включително и по линия на Работната програма в национален план на Комуникационна стратегия на Р България за ЕС 2017 г. и Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., не могат да кандидатстват и по тази схема, уточни министър Павлова.

Официални срещи извън столицата ще се провеждат в 9 общини. Събития са планирани в: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Димитровград, Козлодуй и Самоков.

По време на дискусията с Националното сдружение на общините министър Павлова представи и приоритетите Триото Естония – България – Австрия, одобрени през юни т. г. и националните послания – консенсус, конкурентоспособност, кохезия. Тя посочи и културата като четвърти приоритет не само защото откриването у нас на 4 януари 2018 г. съвпада с началото Европейска година на културното наследство, а и защото за шестте месеца страната ни ще има възможност да представи богатото си културно-историческо наследство и постижения..

Първото Българско председателство ще бъде отворено към гражданите, посочи министър Лиляна Павлова. Специален фокус по време на дискусиите у нас ще бъде поставен на проблемите на младежта и сигурността. Друг акцент на председателството ни ще е бързото изграждане на свързаност -  инфраструктурна, дигитална и образователна – със страните от Западните Балкани и на тяхното бъдеще в Европейския съюз, отбеляза тя.

До ноември 2017 г. общините могат да кандидатстват с проекти, свързани с председателството
6564
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Под френското председателство
Как премина първото заседание на Съвета по земеделие и рибарство
На 17 януари в Брюксел
Одобрена е българската позиция за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие
Очакванията на депутатите
Хърватското председателство на Съвета ще премине под знака на БРЕКЗИТ
Предложение, обсъждано миналата седмица в Брюксел
Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.
Първа среща на Съвета на ЕС
Финландското председателство ще работи по актуализацията на еврорегламентите след 2020 г.
Брюксел
На 18 юни ще се проведе последният съвет на ЕС под румънско председателство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини