Начало » Новини » Коментари
18.09.2017 г.

И се заредиха едни двойни стандарти – та цяла година!

sinor

Дай му на българския чиновник скандал, който тръгва от Европа, и му гледай сеира – то започват едни кръгли маси и работни групи, то се точат едни безсмислени дискусии, докато на обикновения българин ушите му не станат на поничка. И той престава да слуша – първо, за да се защити от словоблудството, което се е превърнало в удобен параван за заглушаване на реалните проблеми, и второ – за да спаси изтерзаната си мисъл от празните глупотевини, които телевизорът бълва всеки ден.

Думата ни е за поредната дъвка с „двойния стандарт при храните“, която е на път да се превърне в национален въпрос от първостепенно значение и чиято шумотевица тепърва ще ни облива. Въпросът обаче е защо едва сега родните чиновници взеха да се правят на активни, след като почти година преди тях колегите им от Чехия, Полша и Словакия установиха и документираха разминаванията в качеството на храните, предлагани в Западна и в Източна Европа.

И което е най-важно, под тяхно давление Европейската комисия започна адекватно разследване, като дори отпусна по 1 милион евро на всяка държава, работеща по този проблем.

Та се чудим защо българската реакция по двойствения стандарт изникна като качулка след дъжд едва сега, явно не да предпазва, а да показва колко неуверени, безпомощни и слаби управници провеждат политиките в българската икономика.

И за да не сме голословни в тези обвинения, ще дадем примери със ситуацията на българския пазар, където вносните зеленчуци от Гърция, Македония и Турция като качество се различават в пъти от това на същите стоки, продавани в съответните държави. И това се знае от българските политици, защото браншовите съюзи на зеленчукопроизводителите от години сигнализират контролните органи по този проблем.

Отговор обаче никакъв – само рехави показни акции по борсите, които по никакъв начин не спират контрабандата, защото тя е предупредена навреме.

Но нека да поразсъждаваме върху същността на „двойния стандарт“ и дали той не се прилага от всички производители и търговци навсякъде по света. Защото като туристи всички познаваме великолепното качество на гръцката диня, купена в някой от техните ресторанти, а в същото време се мръщим на увяхналата и жилава гръцка диня, взета от българските вериги.

Дори като идете в Турция, локумът и баклавата като качество нямат нищо общо със същите кулинарни вкуснотии, купени от българския пазар. Същото е и с внесените от южната съседка моркови, чушки и домати, пълни с нитрати, които са извън всякакви стандарти от зеленчука, продаван по техните пазари.

Причината за тези аномалии обаче трябва да се търсят не само в чуждите производители, но и в българските търговци, които, за да постигнат по-висока печалба на родна почва, купуват от борсите в Гърция и Турция третото качество плодове и зеленчуци, което е най-евтино.

А всеки български производител ще ви каже, че качеството на продукцията, предназначена за платежоспособните клиенти, е много по-високо, защото е използвана скъпа суровина, което вдига цените. Именно затова и българските търговци в Европа и на Балканите по традиция зареждат от най-евтините продукти, които биха могли да продадат на родния пазар. И всичко това минава, защото контролът умишлено не е на висотата, прилагана в Европа. А българските производители продължават да фалират под натиска на унизително ниските цени, на които се предлага чуждата стока.

Само че дискусии по този въпрос няма да чуете!

Екатерина Стоилова

И се заредиха едни двойни стандарти – та цяла година!
9871
 

Последни материали
Виж
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Председателят на Комисията за защита на потребителите предлага
Данните от проучването за двоен стандарт при храни да доказват нелоялна търговска практика
България приветства обща регулация в общността по проблема
При двоен стандарт в качеството на храните потребителите в ЕС не са равнопоставени
Какво предвижда еврозаконодателството
При двоен стандарт санкциите ще бъдат до 4 процента от оборота на нарушителите
Съгласувана акция за проверки в държавите-членки тръгва през май
Общата методология на ЕС за изследване на храните за двоен стандарт ще е готова през април
Позиция
Евродепутат внася становище за двойния стандарт при храните
Конференция по темата през февруари
И двойният стандарт при храните е сред приоритетите на Българското председателство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини