Начало » Новини » Коментари
18.09.2017 г.

И се заредиха едни двойни стандарти – та цяла година!

sinor

Дай му на българския чиновник скандал, който тръгва от Европа, и му гледай сеира – то започват едни кръгли маси и работни групи, то се точат едни безсмислени дискусии, докато на обикновения българин ушите му не станат на поничка. И той престава да слуша – първо, за да се защити от словоблудството, което се е превърнало в удобен параван за заглушаване на реалните проблеми, и второ – за да спаси изтерзаната си мисъл от празните глупотевини, които телевизорът бълва всеки ден.

Думата ни е за поредната дъвка с „двойния стандарт при храните“, която е на път да се превърне в национален въпрос от първостепенно значение и чиято шумотевица тепърва ще ни облива. Въпросът обаче е защо едва сега родните чиновници взеха да се правят на активни, след като почти година преди тях колегите им от Чехия, Полша и Словакия установиха и документираха разминаванията в качеството на храните, предлагани в Западна и в Източна Европа.

И което е най-важно, под тяхно давление Европейската комисия започна адекватно разследване, като дори отпусна по 1 милион евро на всяка държава, работеща по този проблем.

Та се чудим защо българската реакция по двойствения стандарт изникна като качулка след дъжд едва сега, явно не да предпазва, а да показва колко неуверени, безпомощни и слаби управници провеждат политиките в българската икономика.

И за да не сме голословни в тези обвинения, ще дадем примери със ситуацията на българския пазар, където вносните зеленчуци от Гърция, Македония и Турция като качество се различават в пъти от това на същите стоки, продавани в съответните държави. И това се знае от българските политици, защото браншовите съюзи на зеленчукопроизводителите от години сигнализират контролните органи по този проблем.

Отговор обаче никакъв – само рехави показни акции по борсите, които по никакъв начин не спират контрабандата, защото тя е предупредена навреме.

Но нека да поразсъждаваме върху същността на „двойния стандарт“ и дали той не се прилага от всички производители и търговци навсякъде по света. Защото като туристи всички познаваме великолепното качество на гръцката диня, купена в някой от техните ресторанти, а в същото време се мръщим на увяхналата и жилава гръцка диня, взета от българските вериги.

Дори като идете в Турция, локумът и баклавата като качество нямат нищо общо със същите кулинарни вкуснотии, купени от българския пазар. Същото е и с внесените от южната съседка моркови, чушки и домати, пълни с нитрати, които са извън всякакви стандарти от зеленчука, продаван по техните пазари.

Причината за тези аномалии обаче трябва да се търсят не само в чуждите производители, но и в българските търговци, които, за да постигнат по-висока печалба на родна почва, купуват от борсите в Гърция и Турция третото качество плодове и зеленчуци, което е най-евтино.

А всеки български производител ще ви каже, че качеството на продукцията, предназначена за платежоспособните клиенти, е много по-високо, защото е използвана скъпа суровина, което вдига цените. Именно затова и българските търговци в Европа и на Балканите по традиция зареждат от най-евтините продукти, които биха могли да продадат на родния пазар. И всичко това минава, защото контролът умишлено не е на висотата, прилагана в Европа. А българските производители продължават да фалират под натиска на унизително ниските цени, на които се предлага чуждата стока.

Само че дискусии по този въпрос няма да чуете!

Екатерина Стоилова

И се заредиха едни двойни стандарти – та цяла година!
10268
 

Последни материали
Виж
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Свързани материали
Виж
Председателят на Комисията за защита на потребителите предлага
Данните от проучването за двоен стандарт при храни да доказват нелоялна търговска практика
България приветства обща регулация в общността по проблема
При двоен стандарт в качеството на храните потребителите в ЕС не са равнопоставени
Какво предвижда еврозаконодателството
При двоен стандарт санкциите ще бъдат до 4 процента от оборота на нарушителите
Съгласувана акция за проверки в държавите-членки тръгва през май
Общата методология на ЕС за изследване на храните за двоен стандарт ще е готова през април
Позиция
Евродепутат внася становище за двойния стандарт при храните
Конференция по темата през февруари
И двойният стандарт при храните е сред приоритетите на Българското председателство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини