Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.09.2017 г.

Пазарът на средствата за растителна защита в Германия отчита 11 на сто спад

sinor

Продажбите на средства за растителна защита в Германия през 2016 г. отчитат съществен спад от 11,1% до 1,415 млрд. евро, сочат данни на германскта Асоциация за растителна защита, цитирани от електронното издание AgroXXI. От асоциацията отдават най-голямата заслуга за получения резултат на проблемите на фермерите, породени от метеорологичните условия. След меката зима, когато културите се развиваха добре, дойде мрачна и дъждовна пролет, а времето през лятото бе неустойчиво с чести прояви на крайност като например смяна на кушата с проливни дъждове. През есента на 2016 г. обаче метеорологичните условия бяха предимно благоприятни.

В сегмента на хербицидите продажбите отчитат спад от 8,5% до 582 млн. евро. Пазарът на използваните при зърнените култури хербицид бе силен през есента на 2015 г., затова продажбите през пролетта на миналата година не оправдаха очакванията. Върху стойността им се отрази и спадът на цените.

След енергични продажби през октомври бяха натрупани достатъчни запаси от хербициди за рапицата, които определиха слабия пазар през останалата част от есента. Пазарът на хербицидите, използвани при царевицата, се е свил със само 2%, а при тези за захарното цвекло дори отчита лек ръст.

Продажбите на фунгициди през мивалата година в Германия са намалели с 15,9% до 598 млн. евро. В началото на годината липсваше търсене на фунгициди за зърнените култури заради натрупани значителни запаси и почти никакви прояви на заболявания по културите, особено в северната част на страната, които не можаха да бъдат компенсирани от продажбите в южните части. Като цяло е отчетен ръст само на фунгицидите, използвани срещу гъбичните заболявания по картофите заради силна инфекция по културата.

При инсектицидите обаче пазарът отчита ръст от 0,7% спрямо 2015 г., достигайки 135 млн. евро.

Продажбите на останалите средства за растителна защита като например регулатори на растежа, родентициди и молюскициди са намалели с 9,9% до 100 млн. евро. Употребата на регулаторите на растежа не достигна очакваното равнище, тъй като растежът на зърнените култури бе затруднен по начало. На практика потреблението се ограничи само до стимулаторите, използвани при рапицата.

По данни на компаниите от асоциацията общият обем на вноса на средствата за растителна защита е нараснал спрямо предишните няколко години, като тенденцията за разширяване на разнообразието на продуктите се запазва.

Запасите от средства за растителна защита в търговията на едро са се свили с 8,7% към 31 декември 2016 г. до 348 млн. евро, при това при всички основни групи без определяните като „други”, където е регистриран незначителен ръст.

Неблагопиятните метеорологични условия са се отазили и върху продажбите на средства за растителна защита за потребителите, които не се занимават професионално с фермерска дейност, като там спадът е от 10% до 58,7 млн. евро. Изключение са хербицидите, които са и с най-голям дял в общите продажби (40%) – там е отчетен ръст от 400 хил. евро до 24,3 млн. евро. Най-силен е спадът при молюскоцидите, които след рекордните продажби от 13,5 млн. евро през 2015 г. отчитат едва 10,4 млн. евро през миналата. При пестицидите пазарът се е свил с 14,2% до 18,2 млн. евро, а при фунгицидите – със 17% до 5,8 млн. евро, като пазарът се е върнал до нивото от 2013 г.

Пазарът на средствата за растителна защита в Германия отчита 11 на сто спад
5082
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Задържаха 5000 литра контрабандни пестициди
Конфискувани са почти 360 тона химикали в цяла Европа
ОЛАФ нанесе нов удар на нелегалната търговия с растителни препарати
Допустими кандидати са регистрираните по Наредба 3 от 1999 година дребни и средни производители
За зимните пръскания на градините се отпускат от 100 до 270 лева на хектар
Честит празник на агронома!
На 16 януари се отбелязват 122 години от растителната защита в България
Неприятели по зеленчуците през август
Благодарение на ръста на продажбите
Приходите на BASF от селскостопанския сектор нараснаха с над 4 процента през първото тримесечие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини