Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Екоборба срещу зелевите пеперуди

Зелевите пеперуди (Pieris brassicae, P.rapae) са едни от най-честите неприятели по главестото зеле, цветното зеле, алабаша, репите, репичките, рапицата и др. Пеперудате снасят яйцата си по долната страна на листата. Излюпените гъсеници се хранят с тях, вгризват се в зелките като дълбаят ходове и ги изпълват с изпражнения. Какавидират на местата на хранене. Повредените зелки имат неприятна миризма, често загниват и са негодни за употреба.
Зелевата пеперуда има 2-4 поколения годишно и зимува като какавида по стрехи, огради, сухи дървета и др., затова от нея страдат насажденията, отглеждани в дворните градини много по-често, отколкото тези на полето. Това се обяснява с по-добрите условия за зимуване, които предлагат населените места.
В борбата срещу зелевите пеперуди много важни са следните мерки:
- Дълбоко изораване на почвата в дворните градини, с което се унищожават до 70-90% от неприятелите по зелевите култури.
- Унищожаване на плевелните кръстоцветни растения, с които неприятелите се хранят напролет.
- Есенно почистване на стрехите, сградите и старите дървета, където какавидите зимуват.
- Ръчно събиране на гъсениците с помощта на ръкавици, защото те отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Да се има предвид, че секретът е отровен за патици и гъски.
- Със смес от фина дървесна пепел и ситно смляна ярма гъсениците се покриват добре. По този начин се блокира дишането им и те загиват.
- Засаждане в междуредията на зелето мента, валериана, градински чай, вратига, турта, които излъчват миризма, действаща отблъскващо на гъсениците.
- Използване на биологичният препарат дипел 2Х - 10 г за 10 л вода срещу гъсениците. Напръскват се много добре всички части на растенията, за да могат гъсениците да погълнат достатъчно спори, докато се хранят. В телата им се развива гъбичка, която ги погубва. Борбата е оправдана при наличие на 3-5 гъсенички на растение.

Полезни рецепти
- В 10 л вода поставят 4 кг ситно нарязани листа от домати и тази смес варите 30 минути. Оставяте я да изстине и прецеждате. За да получите работен разтвор за пръскане извлекат разреждате с вода 1:3.

- В 10 л вода накисвате 1 кг наситнена зелена маса от домати за 6 часа. Варите на тих огън 3 часа. Оставете разтвора да изстине и прецедете. При употреба разредете с вода 1:2.

- 3 кг наситнена зелена маса от растението пелин се накисват в 10 л вода за 24 часа. Прецежда се и извлекът се разрежда за работен разтвор с вода в съотношение 1:1 преди пръскане.
Към работните разтвори се прибавя по 10 капки течен сапун като прилепител, за да не се стичат по зелките при пръскането. Пръскането с инсектицидните разтвори се извършва в тих ден, вечер след залез слънце, след прибиране на пчелите. Работещият трябва обезателно да е защитен с работни очила за предпазване на очите.

Екоборба срещу зелевите пеперуди
9792
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Екоборба срещу зелевата пеперуда
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини