Зелевите пеперуди (Pieris brassicae, P.rapae) са едни от най-честите неприятели по главестото зеле, цветното зеле, алабаша, репите, репичките, рапицата и др. Пеперудате снасят яйцата си по долната страна на листата. Излюпените гъсеници се хранят с тях, вгризват се в зелките като дълбаят ходове и ги изпълват с изпражнения. Какавидират на местата на хранене. Повредените зелки имат неприятна миризма, често загниват и са негодни за употреба.
Зелевата пеперуда има 2-4 поколения годишно и зимува като какавида по стрехи, огради, сухи дървета и др., затова от нея страдат насажденията, отглеждани в дворните градини много по-често, отколкото тези на полето. Това се обяснява с по-добрите условия за зимуване, които предлагат населените места.
В борбата срещу зелевите пеперуди много важни са следните мерки:
- Дълбоко изораване на почвата в дворните градини, с което се унищожават до 70-90% от неприятелите по зелевите култури.
- Унищожаване на плевелните кръстоцветни растения, с които неприятелите се хранят напролет.
- Есенно почистване на стрехите, сградите и старите дървета, където какавидите зимуват.
- Ръчно събиране на гъсениците с помощта на ръкавици, защото те отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Да се има предвид, че секретът е отровен за патици и гъски.
- Със смес от фина дървесна пепел и ситно смляна ярма гъсениците се покриват добре. По този начин се блокира дишането им и те загиват.
- Засаждане в междуредията на зелето мента, валериана, градински чай, вратига, турта, които излъчват миризма, действаща отблъскващо на гъсениците.
- Използване на биологичният препарат дипел 2Х - 10 г за 10 л вода срещу гъсениците. Напръскват се много добре всички части на растенията, за да могат гъсениците да погълнат достатъчно спори, докато се хранят. В телата им се развива гъбичка, която ги погубва. Борбата е оправдана при наличие на 3-5 гъсенички на растение.
Полезни рецепти
- В 10 л вода поставят 4 кг ситно нарязани листа от домати и тази смес варите 30 минути. Оставяте я да изстине и прецеждате. За да получите работен разтвор за пръскане извлекат разреждате с вода 1:3.
- В 10 л вода накисвате 1 кг наситнена зелена маса от домати за 6 часа. Варите на тих огън 3 часа. Оставете разтвора да изстине и прецедете. При употреба разредете с вода 1:2.
- 3 кг наситнена зелена маса от растението пелин се накисват в 10 л вода за 24 часа. Прецежда се и извлекът се разрежда за работен разтвор с вода в съотношение 1:1 преди пръскане.
Към работните разтвори се прибавя по 10 капки течен сапун като прилепител, за да не се стичат по зелките при пръскането. Пръскането с инсектицидните разтвори се извършва в тих ден, вечер след залез слънце, след прибиране на пчелите. Работещият трябва обезателно да е защитен с работни очила за предпазване на очите.