Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Екоборба срещу зелевата пеперуда

Екоборба срещу зелевата пеперуда

Зелевата пеперуда е един от най-честите неприятели по главестото зеле. Освен него напада и други растения от сем. Кръстоцветни, като цветното зеле, алабаша, репите, репичките, рапицата и др. пеперудата снася яйцата си по листата. Излюпените гъсеници се хранят с тях, вгризват се в зелките като дълбаят ходове и ги изпълват с изпражненията. Повредените зелки имат неприятна миризма, често загниват и са негодни за употреба.

Зелевата пеперуда има 2-4 поколения годишно и зимува като какавида по стрехи, огради, сухи дървета и др., затова от нея страдат зелевите насаждения, отглеждани в дворните градини много по-често, отколкото тези на полето. Това се обяснява с по-добрите условия за зимуване, които предлагат населените места.
В екоборбата срещу зелевата пеперуда много важни са следните мерки:
- Дълбоко изораване на почвата в дворните градини, с което се унищожават до 70-90% от неприятелите по зелевите култури.
- Унищожаване на плевелните растения, с които неприятелите се хранят напролет.
- Есенно почистване на стрехите, сградите и старите дървета, където какавидите зимуват.
- Покриване на зелевите растения с полиетилен, за да не могат пеперудите да снасят яйцата си по тях.
- Ръчно събиране на гъсениците по нападнатите растения и то с помощта на ръкавици, защото последните отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Да се има предвид, че секретът е отровен за патици и гъски.
- Поръсване на зелевите растения със смес от 1 чаша сол и 1 чаша брашно. Гъсениците поглъщат сместа и загиват.
- Със смес от фина дървесна пепел и ситно смляна ярма се покриват добре гъсениците. По този начин се блокира дишането им и те загиват.
- Засаждане в междуредията на зелето мента, валериана, градински чай, вратига, тагетес, които излъчват миризма, действа отблъскващо (репелентно) по отношение на гъсениците.
- Изготвяне на инсектицидни разтвори от зелените части на някои растения по следните рецепти:
а) в 10 литра вода поставят 4 кг ситно нарязани листа от домати и тази смес варите 30 минути. Оставяте я да изстине и прецеждате. За да получите работен разтвор за пръскане извлекат разреждате с вода 1:3.
б) в 10 л вода накисвате 1 кг наситнена зелена маса от домати за 6 часа. Варите на тих огън 3 часа. Оставете разтвора да изстине и прецедете. При употреба разреждате с вода в съотношение 1:2.
в) 3 кг наситнена зелена маса от растението пелин се накисват в 10 литра вода за 24 часа. Прецежда се и извлекът се разрежда за работен разтвор с вода в съотношение 1:1 преди пръскане.
Към работните разтвори се прибавя по 10 милилитра течен сапун като прилепител, за да не се стичат по зелките при пръскането.
Пръскането с инсектицидните разтвори се извършва в тих ден, сутрин рано по хлад, като работещият трябва обезателно да е защитен с работни очила за предпазване на очите.
- Използване на паразити и хищници като част от биологичната борба срещу неприятеля. В това отношение с успех се използват биологичните препарати Биобит ВП и Биобит ХЛ срещу гъсениците. С тях се обработват много добре всички части на растенията, за да могат гъсениците да погълнат достатъчно спори, докато се хранят. В телата им се развива гъбичка, която ги погубва.

Екоборба срещу зелевата пеперуда
7375

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Свързани материали
Виж
Екоборба срещу зелевите пеперуди
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам