Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Балконът и терасата са идеално поле за творчески експерименти

Балконът и терасата са идеално поле за творчески експерименти. Къде другаде може да се съберат заедно растения, изискващи различни условия на обитаване. Такова съвместно съжителство е възможно в отделни саксии и контейнери.
Асортиментът на забележителни контейнерни растения е изключително широк. Много градински култури сменят амплоато си и се превръщат в саксийни. Така може да им се любувате без да напускате дома си. В същото време към гостите от градината може да се присъединят екзотични жители от южните страни.
Нежната алстромерия и гордия ехиум няма да срещнеш заедно – нито в природата, нито в градината. Е тогава заповядайте на балкона! Поставете стол или пейка и се любувайте на тяхното изящество до насита. Шоколадовият аромат на тъмночервения космос сякаш приканва да изпиете чашка ароматно кафе.
По-особено изглеждат на балкона и обикновените градински растения, например роза и лилиум. Не всеки ваш гост ще повярва веднага, че елегантното растение със сребристо-зелени листа е артишок.
Кои са най-модерните цветя на 2007 г.? Ще ви отговорим сега.

1. Мобилен розариум
Много видове рози са подходящи за отглеждане в саксии. Дълбочината на саксията или контейнера не трябва да бъде по-малка от 40 см, за да не бъдат притеснени дългите корени на растението. Избирайте само повторноцъфтящи сортове, такива като Inspiration. Резитбата провеждайте напролет.

2.Поздрав от юга
Лисича опашка (Echium candiсans) обича много слънце и расте само на остров Мадейра. А разбира се и у вас на терасата, ако го посадите в дълбок контейнер на слънчево място. От май до юли растението се украсява с изправени цветоноси (с височина до 150 см). За зимата той се отправя в светло и защитено от студа помещение.

3.Мулатка-шоколадка
Тъмночервеният космос (Cosmos atrosanguineus) понякога е наричан шоколадка, тъй като е с много тъмночервени цветове (с височина 50см) и наистина излъчва фин аромат на какао. Цъфтежът му продължава от юли до септември. През зимата клубените се изкопаван и съхраняват в прохладно място, а през март отново се засаждат в саксии.

4.Полски пратеник
Посевния онобрихис (Onobrichis viciifolia) е родом от Средиземноморието. Някога това многогодишно растение се е отглеждало за храна. Цъфти от май до юни и е с височина от 50 до 100 см. Зимува в светло и защитено помещение.

5. Изрязаните листа на артишока изпълват терасата с изящество и красота.А през юли може да се наслаждавате неговите виолетови цветове, които са ядливи.

6. Гости от градината
Лилиумите също без проблем може да се отглеждат на терасата. В полусянка и в саксия с диаметър и дълбочина не по-малко от 30 см, те се чувстват напълно комфортно и цъфтят от май до юли. Дренажният слой с дебелина 30 см ще предотврати застоя на влага. Зимата им е нужно добро укритие.

7. Разглезена госпожица
Цветовете на алстромерията (Alstroemeria) са много нежни и живописни. Това достигащо до 40 см многогодишно растение цъфти от май до септември. Нужни са му широка саксия и светло прохладно помещение за зимата.

8. Тове е изненада!
Клематис в кашпа? А защо не! Clematis heracleifolia е с много твърдо стъбло и затова може да расте без опора на височина от 80 до 180 см. Цъфти от юни до септември, но затова му е нужна просторна (минимум 45 л) кашпа и добър дренаж.

9. Приятелка на динозаврите
Благородната волемия (Wollemia nobilis) дълго време се считаше за изчезнала, докато в Австралия не бяха открити няколко живи екземпляра. Днес вече се отглежда по целия свят. Дръвчето издържа температура до минус 12°С, но не понася застой на влага, затова трябва да се полива много внимателно.

Балконът и терасата са идеално поле за творчески експерименти
4680
 

Последни материали
Виж
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 млн. лв. е бюджетът на ПРСР за Кампания 2024 г.
От 15 май започва приемът на заявления за агроекологични плащания и биоземеделие
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Свързани материали
Виж
От него не остава и спомен след обмислена реконструкция
Балконът – преосмисленото резервно пространство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини