Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Изберете кой сорт слива да засадите

Подходящо време за засаждане на овощните дръвчета е от края на октомври до средата на декември. Почвата не трябва да е замръзнала по време на засаждането.
Правилният избор на подходящ сорт е първото и най-важно условие, от което зависи успешното отглеждане на сливовата култура. У нас се разпространяват основно сортовете:

Стенлей е селекциониран в САЩ. Плодовете са много едри, удължено яйцевидни, тъмносиньо-виолетови с точки и силен восъчен налеп. Плодовото месо е дебело, плътно, сочно, с добри вкусови качества. Узрява в края на август до началото на септември. Има полуотделяща се много едра костилка. Плодовете са издръжливи на транспортиране. Те могат да се берат механизирано. Дървото има умерена растежна сила, рано встъпва в плододаване. Сортът е устойчив на червени листни петна. Напада се силно от кафяво гниене. Узрелите плодове бързо опадат. Сортът е самоплоден.

Изобилие е български сорт, който узрява през втората половина на август. Плодовете са средно едри, продълговато овални, тъмночервеникави. Плодовото месо е възкисело, приятно сочно с добри вкусови качества. Костилката е отделяща се. Сортът е самоплоден.

Чачакска лепотица е селекциониран в Хърватско. Узрява обикновено в началото на август. Плодовете са едри .50-60 г), овални, с много добри вкусови качества и с напълно отделяща се костилка. Те са много издръжливи на транспортиране. Сортът е самоплоден.

Габровска е създаден в България. Плодовете са едри, овални, тъмносини, със силен восъчен налеп и светложълтеникаво до кафяво, нежно, сочно и сладко плодово месо. Има отлични вкусови качества. Узрява обикновено от 20 до 30 август. Костилката се отделя напълно и лесно. Плодовете понасят много добре превозване и са подходящи за механизирана беритба. Сортът е самобезплоден. Негови опрашители са Стринава, Стенлей, Нансийска мирабела, Алтанова ренклода.

Стринава е създаден в България. Плодовете узряват от 20 до 30 август. Те са средно едри, обратно яйцевидни, тъмновиолетово-сини. Плодовото месо е плътно, сочно, сладко, с много добри вкусови качества. Костилката лесно се отделя. Плодовете много добре издържат на превозване. Сортът е самоплоден.

Чачакска родна е селекциониран в Хърватско. Има тъмносини, яйцевидни, средно едри плодове, които узряват в края на август. Те са сочни, сладки, ароматни, с много добри вкусови качества. Плодовото месо се отделя от костилката. Издържат на транспортиране. Сортът е самоплоден.

Троянска синя е вариетет на кюстендилската синя слива. Селекционирана е в ИПЖЗ – Троян. Узрява обикновено от 10 до 20 септември. Плодовете са средно едри, удължено яйцевидни, тъмносини със силен восъчен налеп. Плодовото месо е плътно, сочно, сладко, с отлични вкусови качества. Костилката е отделяща се. Издръжливи са на транспортиране. Плодовете са подходящи за механизирана беритба. Сортът е самоплоден.

Нансийска мирабела е френски сорт, който узрява в средата на август. Има дребни удълженокълбовидни, тъмножълти плодове. По кожицата е с червеникави точки и петна откъм слънчевата страна. Месото е жълто, нежно, много сладко със специфичен аромат, наподобяващ аромата на кайсията. Качеството е много добро. В прясно състояние са много вкусни. Костилката напълно се отделя от месото. Плодовете са издръжливи при транспортиране. Подходящи са за механизирана беритба. Сортът е самоплоден.

Изберете кой сорт слива да засадите
70957
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Преди да засадите, изберете най-добрата фиданка
Предстоящо
На 11 декември се открива петото издание на изложението Доверете се на българското
Контрол
Танева: Обсъждаме с данъчните контрамерки срещу укриване на ДДС при храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини