Беритбата на плодовете е краен, но много отговорен процес в технологията за промишлено производство на плодове при овощните растения. Тя трябва да се извърши, когато плодовете са достигнали беритбена зрялост. При овощните растения се различават три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа. За овощарската практика са от значение беритбената и консумативната зрелост. Беритбената зрелост настъпва, когато плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. При това те трябва да са в състояние, способно да понесе транспортиране и необходимите за преработката манипулации.
Сортовете на аронията са самофертилни (самооплождащи се). Процентът на завързване е много висок. Плодовете са дребни (1-1,5 г). Узряват дружно в края на август, което позволява беритбата да се извърши наведнъж. Плодовете се съхраняват продължително време. При контролирани условия на влага и подходяща температура издържат 6-7 месеца. Растенията започват рано да плододават (на втората година след засаждането) и имат обилно и ежегодно плодоношение.
Един берач набира по около 70-80 кг плодове на ден.