Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.09.2017 г.

Нощенките – неприятели на цветята

“Нощенките” са група нощни пеперуди, добре познати у нас като опасни неприятели на зеленчуковите култури. Срещат се навсякъде и през някои години се появяват в по-голяма численост. Най-разпространените и вредни видове от тях нападат и причиняват значителни повреди на различни едногодишни и многогодишни цветя.
Нощенките са едри пеперуди (3,5-4-5 см при разперени крил, с различно оцветени и различно изпъстрени крила, с еднакви навици и характер на поведение. През деня те остават скрити в различни убежища, а летят и са активни през нощта. Опасна за цветята е зимната нощенка Agotis segetum. От цветята, отглеждани на открито тя напада гладиолите. Зимува като възрастна гъсеница (землистосива, около 5 см дълга) в почвата на дълбочина 10-25 см. През пролетта гъсениците се придвижват по-близо до почвената повърхност (3-5 см) и какавидират в землеста камерка. Пеперудите излитат към средата на май. Те снасят голям брой яйца по различни плевелни растения, по растителните остатъци, върху повърхността на почвата. Гъсениците живеят в почвата и се хранят през нощта. Те прегризват кореновата шийка, корените, вгризват се в клубенолуковиците, в основата на стъблото, нагризват листата, разположени близо до почвата. Зимната нощенка развива две поколения годишно. Пеперудите от второто поколение летят през август и началото на септември.
Подобни повреди по гладиолите причинява и удивително значната нощенка Agrotis exclamationis. Тя развива две поколения и зимува като гъсеница в почвата (землистосива, дълга около 4 см). Пеперудите от второто поколение летят по същото време – август, септември.

Зимната нощенка е опасен неприятел и за гергините. Младите гъсенички изяждат долния епидермис и паренхима на листата, като остават само дебелите жилки (скелетират листата). По-късно те се хранят главно през нощта, като прегризват кореновата шийка и подземните части на растенията.

Зелевата нощенка Mamestra brassicae е също често срещан вид по цветята. Тя напада карамфила, хризантемите, гергините, гладиолите, цинерарията и др. Гъсеничките повреждат листата и пъпките. В началото те нагризват долната страна на листата, а по-късно правят големи кръгли дупки по тях и по пъпките. Развива три поколения през годината и зимува като какавида в почвата на дълбочина 5-10 см. Пеперудите от третото поколение летят през август и септември. Гъсениците са едри – 4-5 см дълги и различно оцветени – зелени, сиво-зелени до кафяво-черни.
За хризантемите особено опасна е и гамозначната нощенка Phytometra gamama. Освен по листата, пъпките и цветовете гъсениците правят големи нагризвания и по стъблото.
Гамозначната нощенка Phytometra gamama предпочита бегонията. Гъсениците повреждат грудките като навлизат в тях и се хранят с вътрешността им. Зимуват като какавида в почвата на дълбочина 5-8 см. Развива три поколения.
Нощенките причиняват повреди и при отглеждането на разсада от цветя. Гъсениците прегризват нежните стъбълца на младите растения и те загиват. Нощенките са многоядни неприятели и новите, разнообразни видове цветя, които напоследък се внасят и отглеждат у нас, се оказват доста примамливи за тях.
Борба. Редовно унищожаване на плевелите и растителните остатъци около цветята. Редовна обработка на почвата. Подходящи грижи за цветята, за осигуряване на добро развитие. При саксийните цветя разравяне на пръстта и улавяне на гъсениците. При установяване на повреди и поява на гъсенички пръскане с един от следните препарати, дадени в доза за 10 литра вода: дурсбан 4Е – 10 мл, нуреле Д – 7 мл, карантинен срок 28 дни. Талстар 10ЕК – 2 мл, децис 2,5ЕК – 5-7 мл, вазтак 100ЕК – 1,25 мл, карате 2,5ЕК – 4 мл, карантинен срок на препаратите 7 дни. Суми алфа 5ЕК – 4 мл, карантинен срок 14 дни.
Пръска се сутрин и привечер. Карантинните срокове да се спазват строго.

Нощенките – неприятели на цветята
10834
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
Листоминиращи мухи и нощенски съсъпват зеленчука през май
Календар за месец май - неприятели по зеленчуците
Зимуват в почвата, затова трябва да орете през есента
Нощенките ще ви оставят без зеле
Нощенки, листоминиращи мухи, калифорнийски трипс, колорадски бръмбър, зелева муха, зърнояди и акари
Борба с неприятелите по зеленчуците през юли
Как да се справим с белокрилката и другите неприятели при зеленчуците през април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини