Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.08.2017 г.

Болести по патладжана

Болестите по патладжана си приличат много с тези по пипера. Ще се спрем на по-важните от тях.
Краставична мозайка. Болестта се проявява с редуциране на растежа и развитието на растенията. По връхните части листата са дребни, нагърчени и мозаично прошарени, а по долните има едри хлоротични петна с кафяв венец. Цветовете са стерилни. Причинител на заболяването е вирус на краставичната мозайка – Cucumber mosaic virus.
Вирусът се запазва в многогодишни и едногодишни гостоприемници. Разпространява се чрез въшки. По-рано разсадените растения не се нападат силно, защото няма летеж на въшки. При по-късно разсаждане има по-голям процент болни растения. Борбата срещу заболяването е срещу въшките. Пръскане през вегетацията с хостаквик 50ЕК – 5 мл, карате 2,5ЕК – 2 мл, актара 25ВГ – 7 мл, суми алфа 5ЕК – 2 мл за 10 литра вода.
Столбур първоначално се проявява като хлороза и издребняване на листата на патладжана. Постепенно болните растения се открояват добре, защото листата са хлоротични, само около нерватурата тъканите са зелени. Те са щръкнали, ладиевидно извити нагоре. Постепенно с развитието на болестта се обхващат и долните етажи на растенията. Настъпва листопад отдолу нагоре. Цветовете остават стерилни, образувалите се до заразяването плодове, завяхват. Причинител на заболяването е Phytolasma и се съхранява в неприятел цикадия Hyalesthes obsoletus. Тя разпространява заболяването. С увеличаване на надморската височина плътността на цикадата намалява, а оттук и заболяването.
Борбата е:
- по-ранно разсаждане на патладжана преди летежа на цикадата;
- засаждане на кулисни култури около насаждението от патладжан като царевица, метла, слънчоглед;
- третирания с инсектици при масов летеж на цикадата с актелик 50ЕК – 10 мл, вазтак 100ЕК – 1,5 мл, децис 2,5ЕК, нуреле Д – 7 мл за 10 литра вода.
Кафяви листни петна по патладжана се явяват по долните застарели листа като кръгли, тъмнокафяви до черни петна с концентрична структура. При силно нападение листата прегарят и остават да висят на стъблото. По плодовете се образуват черни, хлътнали петна, започващи от дръжката.
Причинител на заболяването е гъбата Alternaria solam: презимува върху растителни отпадъци и образува спори за заразяване през вегетацията. Болестта се развива при висока въздушна влага и вода по растенията. Разпространението на спората става чрез въздуха. Борбата се води:
- спазване на сеитбообращение
- пръскане с препарати през вегетацията като дитан М-45 – 20 г, скор 250ЕК – 4 мл, корсейт МДФ – 25 г, куадрис 25СК – 7,5 мл за 10 литра вода.

Вертицилийно увяхване по патладжана е болест, която се явява в периода на цъфтеж на патладжана. Върховете на най-долните листа избледняват и увяхват. Постепенно изсъхва целият лист. При ранно нападение растенията имат редуциран растеж. Постепенно болестта предизвиква обезлистване на растението като на върха остават по няколко листа. Впоследствие растенията изцяло изсъхват. Корените на нападнатите растения са свежи и здрави, но при напречен пререз на стъблото проводящата система е кафява.
Причинител на заболяването е гъбата Verticillium dahliae. Това е почвообитаваща гъба, запазваща се като мицел в растителните остатъци. Заразява растенията и почвени обработки. Гъбата запушва проводящата система на растенията. По-голямо нападение има при леки почви с намалена почвена влажност и температура около 25С.
Особено през месеците юли и август развитието на болестта се засилва. Борбата се води:
- унищожаване на растителни остатъци в края на вегетацията;
- сеитбообращение на пипера и патладжана 4-5 години;
- поддържане на добра почвена влажност;
- третиране през вегетацията при поява с препарати проплан 722СЛ – 10 мл и топсин М 70ВП – 15 г в разтвор 200 мл на растение; триходермин – 2 г на растение.

Болести по патладжана
37478
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Практика
Почвена микрофлора, заразена почва и методи за дезинфекция
В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози
Изменя се Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини