Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2017 г.

Попово прасе

Появява се редовно в зеленчуковите и цветни градини, в оранжерии, парници, в лехите за отглеждане на тютюнев разсад, разсадници и др.

Поповото прасе е разпространено навсякъде в страната. Появява се редовно в зеленчуковите и цветни градини, в оранжерии, парници, в лехите за отглеждане на тютюнев разсад, разсадници и др. Предпочита рохкавите, влажни почви и се появява в голям размер в поливните площи. Напада голям брой растения и вреди като се храни с подземните и надземните им части.
Възрастното е едро насекомо, достигащо 35-50 см. Тялото му е продълговато, тъмнокафяво със седефен блясък отгоре и кафяво-жълто отдолу. Предните крила са къси и триъгълни, а задните са по-дълги от тялото. Коремчето завършва с два дълги шипа. Предните крака наподобяват лопатки и да пригодени за ровене в почвата. Яйцето по големина, форма и цвят наподобява просено зърно. Ларвата прилича на възрастно насекомо, но е без крила.
Поповото прасе има едно поколение годишно и презимува като възрастно насекоми и ларва в почвата, на дълбочина около 50 см в парниците, в купчините оборски тор. През пролетта то се придвижва към най-горния почвен плат и се храни с младите корени, нежни стъбла и листа, като прави ходове. Към края на май и началото на юни поповото прасе израства напълно, излиза през нощта на повърхността на почвата е се опложда. Женските снасят яйцата си в гнездо, издълбано на 15-20 см дълбочина и свързано с повърхността с дълги ходове. Излюпените ларви остават известно време в гнездото. След като нараснат, започват да се движат в почвата и правят свои “леговища”. През деня се крият в ходовете, през нощта излизат да се хранят. През есента при застудяване се прибират дълбоко в почвата.
Борбата срещу този неприятел се провежда основно с отровни примамки. Те могат да се приготвят от царевични зърна, пшенични зърна, оризова арпа, пшенични трици или други зърнени продукти. Един килограм зърно или трици се сваряват, за да набъбнат, изцеждат се и към тях се прибавя малко олио и захар. В сместа се слагат две супени лъжици от следните препарати: актелик 50ЕК, агрия 1050 или дурсбан 4Е (около 50 мл). Примамките се разхвърлят по повърхността на почвата и се заравят на дълбочина 2-4 см. Една супена лъжица от сместа е достатъчна за 1 кв. м (20-25 г). Работи се с гумени ръкавици, привечер. Когато растенията са вече засадени и има опасност от поява на неприятеля, примамките се заравят в междуредията. За борба срещу поповото прасе са одобрени готовите гранулирани примамки скипер 4Г – 100 г за 100 кв. м площ с карантинен срок 28 дни и мезурол шнекенкорн 4Г – 25 г за 100 кв. м, карантинен срок 15 дни.
Не бива да се допускат домашни птици и животни да ровят примамките.
Препоръчват се и други средства за борба. Между лехите да се заровят празни консервни кутии или буркани. Отворите да се оставят на нивото на повърхността на почвата. Попадналите в тях екземпляри се унищожават. Разхвърляните купчинки пресен тор също привличат поповите прасета, които след това се събират и унищожават.
При обработка на почвата през есента, пролетта и лятото се унищожават ходовете и гнездата, унищожават се също яйцата, ларвите и възрастните.

Попово прасе
34731
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Един протест, изригнал след години наред трупани проблеми
Пчелари от Попово: Как при този безумен дъмпинг децата ни да поемат бизнеса?!!
За осми път край Попово
На 15 и 16 септември участвайте във Фестивала на малината!
Възникналият пожар е потушен бързо и машината е спасена от огъня
Тракторист събори стълб за високо напрежение в Търговищко
Полезно за градинарите
Вредители, с които е най-добре да водим борба през есента
Времето на разсада, рътенето и борбата с поповото прасе
Лека полека работата в градината тръгва
Изгонете поповото прасе успешно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини