Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.08.2017 г.

Ако по малините има малки, черни бълхи и паяжина

През пролетта (втората половина на април–май и началото на юни) по малините се появяват два вида бръмбари, разпростраенни навсякъде в страната: ягодовият хоботник Anthonomus mubi и малиновият бръмбар Byturustomentosus.
Ягодовият хоботник е дребно черно хоботниче, с дължина 2-3 мм. Развива едно поколение годишно и зимува като бръмбар под опадалите листа и в почвата. Рано през пролетта, още преди цъфтежа на малините, бръмбарите се появяват и се хранят с листата, дръжките и пъпките. По време на цъфтежа те снасят яйцата си в отделните цветни пъпки, след което прегризват дръжчиците им наполовина. Дръжките се пречупват и клюмват. Ларвите (бели, без крака, с жълта глава) се хранят с вътершността на пъпките и какавидират в тях. Ягодовият хоботник е опасен неприятел и на ягодите.
Малиновият бръмбар е също дребно бръмбарче – около 4 мм дължина. Крилата му са покрити с гъсти, сиво-кафяви власинки. Развива едно поколение годишно и зимува катовъзрастно насекомо в землиста камерка в почвата около малиновите храсти. В края на април бръмбарите излитат. Отначало те се хранят с цветовете на различни плевели и овощни култури, а след това преминават по малините. При малините бръмбарчетата нагризват затворените пъпки и изяждат вътершността им. При отворените цевтове изяждат тичинките, плодника и венечните листа. Яйцата се снасят поединично в здравите пъпки, в цветовете или в зелените плодове. Излюпените ларви се изхранват в плодовете в продължение на 35-40 дни. Напълно развитите ларви какавидират в почвата. Новите бръмбарчета се излюпват още същата есен, но остават в земята до следващата пролет.
Прекопаване на почвата около малиновите храсти късно през есента и рано напролет за унищожаване на зимуващите бръмбари.
Първото пръскане се прави при масовото оформяне на пъпките срещу възрастните бръмбари преди да снесат яйцата си, второто – в края на цъфтежа, за да се засегнат ларвите при излюпването им.
Пръска се с един от следните препарати: алфа комби 51,25ЕК – 6 мл, агрия 1050 – 20 мл. Карантинният срок на тези препарати е 15 дни. Карате 2,5ЕК – 4 мл, карантинен срок 10 дни. Вазтак 100ЕК – 2 мл и децис 2,5ЕК – 4 мл. Карантинният им срок е 7 дни.
Дадената доза е за 10 литра вода.
Преди да се направи пръскане обаче малините трябва да се прегледат. Пръска се,ако се открият описаните повреди, характерни за единия или другия неприятел.
Оплитането на листата на малините в паяжина се причинява от паяжинообразуващия акар Tetranychus urticae. Оплодените женски акари презимуват в растителните остатъци, под кората на дърветата, в пукнатините на почвата. Рано през пролетта те преминават по появилите се плевелни растения, а от тях по-късно се преселват върху малините. Акарите се намират по долната страна на листата, по връхчетата на леторастите. При топло и сухо време те се намножават силно и причиняват големи повреди. Листата силно избледняват, покриват се с паяжина, по-късно те стават ръждивокафяви, изсъхват и опадат. Нападнатите растения силно изостават в развитието си.
Борба. Унищожаване на плевелните растения. При появата на единични броя акари по листата, пръскане с един от следните препарати: Би-58 – 15 мл, карантинен срок 21 дни; талстар 10ЕК – 3 мл, омит 57Е – 10 мл и ортус 5СК – 5 мл. Карантинният срок на тези перпарати е 14 дни.
Дадената доза е за 10 литра вода.
Пръска се със силна струя, която да разкъса пяжината и да намокри добре листната повърхност.

Ако по малините има малки, черни бълхи и паяжина
7848
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини