Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.08.2017 г.

Откриха огнище на бруцелоза у кози в Сливенско

Болестта е пренесена чрез закупени ярета от Гърция

При рутинно вземане на проби в изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България е констатирано огнище на заболяването Бруцелоза по дребните преживни животни (Brucella melitensis) в кв. Речица, град Сливен, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. При лабораторното изследване положителен резултат за заболяването е показала една коза, а при изследване на цялото засегнато стадо още две животни са дали положителен резултат, уточняват от ведомството.

Оттам посочват също, че в изпълнение на мерките по програмата са били взети кръвни проби от всички податливи към заболяването животни на територията на квартала. Изследвани са 815 кръвни проби от дребни преживни животни от 5 животновъдни обекта и 148 кръвни проби от едри преживни животни от един животновъден обект. Резултатите са отрицателни.

При проведено епизоотично проучване е установено, че животните, показали положителни резултати, са закупени от село Гергевец, община Сливен, но без задължителните ветеринарномедицински документи. В хода на проучването става ясно, че от Гърция са закупени 22 шилета и 9 ярета и са транспортирани до с. Гергевец в разрез с ветеринарномедицинското законодателство и без да е уведомен регистрираният ветеринарен лекар и кметът на селото за доставката на животните.

Организирано е вземане на кръвни проби от цялото поголовие от дребни преживни животни в село Гергевец. От 611 кръвни проби положителен резултат за бруцелоза са показали 21. Заразените животни са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.

Според информация от Регионалната здравна инспекция в Сливен няма постъпили пациенти с оплаквания, характерни за развитието на заболяването. Всички стопани заявяват, че не консумират сурово мляко и млечни продукти, които не са преминали термична обработка.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или недобре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

 От БАБХ призовават фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта, или да потърсят съответния официален ветеринарен лекар. От агенцията напомнят също, че спазването на ветеринарномедицинското законодателство е от особено значение за предотвратяване на кризи, породени от болести по животните и зоонози.

Откриха огнище на бруцелоза у кози в Сливенско
13727
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Шест животни, месодайна порода ще бъдат умъртвени
Откриха бруцелоза в кравеферма в село Крайново
Въведени са предпазни мерки още при възникването на подозрения в млечна ферма
Франция потвърди случай на бруцелоза по говедата
БАБХ
Бруцелоза пламва повторно в един и същи двор в Кюстендилско
Преглеждалият животните във Вуково ветеринар е приет в Инфекциозна болница в София
Първи случай на заразен с бруцелоза в Кюстендилско
Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
Открита е бруцелоза в стадо едър рогат добитък в северна Гърция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини