Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.09.2018 г.

Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза

Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза

sinor

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест – зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни (основно домашни преживни животни и свине), съобщиха от здравното министерство. Протича като хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи. Информацията е важна за фермерите в Западна България, където подобни случаи на заразени овце имаше преди три години.

Причинява се от бактерия от род Brucela. Бруцелите се унищожават при варене и пастьоризация, но са издръжливи на замразяване и изсушаване. Това заболяване може да се разпространява през цялата година, като пикът е през пролетта и лятото. Среща се навсякъде по света, но особено засегнат е Средиземноморският регион. Боледуват предимно хора над 25 годишна възраст.
Инкобационният период е непостоянен, труден за определяне. Варира от 5 до 60 дни, обикновено протича за 1-2 месеца, понякога – няколко месеца.
Естествен резервоар и източник на зараза при бруцелозата са крави, кози и овце. При козите болестта протича безсимптомно. Животните са най-заразни по време на аборт (мъртвораждане). Причинителите се отделят със заразения плод, околоплодните води, влагалищните секрети, урината. С отделянията им се заразяват пасища, обори или водоеми. Бруцелите се съдържат в млякото и в месото на болните животни. Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително – до няколко години, което има важно епидемиологично значение. 
 Човек може да се зарази при директен или индиректен контакт с животни (чрез замърсени ръце като входна врата на заразата е устата) или с заразени хранителни продукти (включително непастьоризирано мляко, млечни произведения). Бруцелите могат да проникнат в организма и през горните дихателни пътища – чрез вдишване на контаминиран аерозол. Възприемчивостта на човека съм бруцелоза е висока.
Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите), така и органно специфични (със засягане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, нервната система, пикочо-отделителната система, черен дроб, слезка, лимфни възли, очи, нехарактерен обрив, склонност към кървене и др.). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температурата, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.

Болните от бруцелоза задължително се хоспитализират в Инфекциозни отделения. Лечението на бруцелоза е продължително, като се провежда с поне 2 антибиотика. През 2015 година е имало заразени и ветеринарни лекари в град Рила. Лечението на заразените е било трудно, като част от тях дори са ползвали здравната система в съседна Гърция. 

Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
20929
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Шест животни, месодайна порода ще бъдат умъртвени
Откриха бруцелоза в кравеферма в село Крайново
Въведени са предпазни мерки още при възникването на подозрения в млечна ферма
Франция потвърди случай на бруцелоза по говедата
БАБХ
Бруцелоза пламва повторно в един и същи двор в Кюстендилско
Преглеждалият животните във Вуково ветеринар е приет в Инфекциозна болница в София
Първи случай на заразен с бруцелоза в Кюстендилско
Болестта е пренесена чрез закупени ярета от Гърция
Откриха огнище на бруцелоза у кози в Сливенско
Открита е бруцелоза в стадо едър рогат добитък в северна Гърция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини