Начало » Важно за фермера » Животновъдство

Как да храним кокошките, за да носят повече

Полезни съвети
Синор.БГ / 12.08.2017 г.

Кокошките вероятно са най-популярните птици сред фермерите – едни ги гледат за месо, а други зрадиа яйцата. Именно последните веднага стават неспокойни, ако усетят, че птиците са започнали да снасят по-рядко, и започват се питат как да отстранят проблема, че и да не допускат да се повтори в бъдеще.

По принцип върху качеството на яйцата и честотата на снасяне влияят фактори като времето, годишният сезон и инстинктът за съхранение на кокошките, върху които фермерите нямат възможност да въздействат. Важно е също така при какви условия се отглеждат кокошките, възрастта и здравословното състояние и храненето им, като в това отношение има възможност за известни корекции. Тук ще разгледаме по-подробно как можем да променим хранителния режим, за да увеличим честотата на снасяне на яйца.

Учените често препоръчват птиците да бъдат хранени в строго фиксирани отрязъци от денонощието, при това с определени дози, тъй като количеството и качеството на яйцата се влошават с най-бързо темпо при нередовно хранене. За избягване на разреждането в снасянето на яйца фермерите трябва да се придържат към следния режим на хранене на кокошките:

1. Първото хранене се прави веднага след събуждането на кокошките. За закуска можете да им предлагате както влажни смеси от варени картофи и смляно зърно, така и кухненски отпадъци със сол или счукано зърно със стрити на прах яйчни черупки. През зимата, когато слънцето се показва по-късно, кокошките могат да бъдат нахранени за пръв път за деня и на изкуствено осветление.

2. Вечерното хранене се извършва час преди птиците да се настанят за спане. За вечеря на кокошките се слагат цели зърна, редувайки сортовете за разнообразие.

Яйцата на кокошките са с високо качество и в голямо количество, ако храната им съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини. Затова е важно да се следи внимателно нейният състав.

Препоръчва се също така тя да бъде приготвяна предварително с използване на методите на ферментация, стриване и покълване. За ферментацията в дажбите за вечерта се добавя разтворена мая, която трябва да престои 7 часа, а покълването се прилага спрямо зърната на пшеницата, овеса или ечемика.

Как да храним кокошките, за да носят повече
193235
 

Последни материали
Виж
Приемът ще е 9-11 септември
Отворено е ново кандидатстване по схемите Училищен плод и Училищно мляко
Плащането ще е с редукция от 0,6%
Финансова помощ за свиневъдите: Подробности за втория транш
Реколтата, отчетена към септември 2025 г.
Статистиката отчете сривовете в овощарството за 2025 г.
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Износът е за близо 22 млрд. евро, вносът за 17 млрд.
Стабилност на износа на селскостопански храни от ЕС през май 2025 г.: Тенденции и ключови пазари
Безапелационният победител Bunge ще достави планираните 125 000 тона
Меката пшеница поевтиня на международния търг за внос в Тунис
Свързани материали
Виж
Близо 40 хиляди кокошки носачки са засегнати от птичи грип в село Цалапица
Ферма за кокошки носачки
Предприемач го чакат между две и осем години затвор за измама на ДФЗ
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
БАБХ
Птичи грип и в птицеферма в Цалапица
Спешни мерки за неразпространение на птичия грип в страната
Пожарът тръгнал от сухи треви наблизо
В селскостопанска постройка в Димитровград изгоряха 15 кокошки и куче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини