Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2017 г.

Как да храним кокошките, за да носят повече

Полезни съвети

Кокошките вероятно са най-популярните птици сред фермерите – едни ги гледат за месо, а други зрадиа яйцата. Именно последните веднага стават неспокойни, ако усетят, че птиците са започнали да снасят по-рядко, и започват се питат как да отстранят проблема, че и да не допускат да се повтори в бъдеще.

По принцип върху качеството на яйцата и честотата на снасяне влияят фактори като времето, годишният сезон и инстинктът за съхранение на кокошките, върху които фермерите нямат възможност да въздействат. Важно е също така при какви условия се отглеждат кокошките, възрастта и здравословното състояние и храненето им, като в това отношение има възможност за известни корекции. Тук ще разгледаме по-подробно как можем да променим хранителния режим, за да увеличим честотата на снасяне на яйца.

Учените често препоръчват птиците да бъдат хранени в строго фиксирани отрязъци от денонощието, при това с определени дози, тъй като количеството и качеството на яйцата се влошават с най-бързо темпо при нередовно хранене. За избягване на разреждането в снасянето на яйца фермерите трябва да се придържат към следния режим на хранене на кокошките:

1. Първото хранене се прави веднага след събуждането на кокошките. За закуска можете да им предлагате както влажни смеси от варени картофи и смляно зърно, така и кухненски отпадъци със сол или счукано зърно със стрити на прах яйчни черупки. През зимата, когато слънцето се показва по-късно, кокошките могат да бъдат нахранени за пръв път за деня и на изкуствено осветление.

2. Вечерното хранене се извършва час преди птиците да се настанят за спане. За вечеря на кокошките се слагат цели зърна, редувайки сортовете за разнообразие.

Яйцата на кокошките са с високо качество и в голямо количество, ако храната им съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини. Затова е важно да се следи внимателно нейният състав.

Препоръчва се също така тя да бъде приготвяна предварително с използване на методите на ферментация, стриване и покълване. За ферментацията в дажбите за вечерта се добавя разтворена мая, която трябва да престои 7 часа, а покълването се прилага спрямо зърната на пшеницата, овеса или ечемика.

Как да храним кокошките, за да носят повече
189406
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Ферма за кокошки носачки
Предприемач го чакат между две и осем години затвор за измама на ДФЗ
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
БАБХ
Птичи грип и в птицеферма в Цалапица
Спешни мерки за неразпространение на птичия грип в страната
Пожарът тръгнал от сухи треви наблизо
В селскостопанска постройка в Димитровград изгоряха 15 кокошки и куче
Близо 40 хиляди кокошки носачки ще бъдат умъртвени
Трето огнище на птичи грип в страната за седмица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини