Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.08.2017 г.

Как да храним кокошките, за да носят повече

Полезни съвети
Как да храним кокошките, за да носят повече

Кокошките вероятно са най-популярните птици сред фермерите – едни ги гледат за месо, а други зрадиа яйцата. Именно последните веднага стават неспокойни, ако усетят, че птиците са започнали да снасят по-рядко, и започват се питат как да отстранят проблема, че и да не допускат да се повтори в бъдеще.

По принцип върху качеството на яйцата и честотата на снасяне влияят фактори като времето, годишният сезон и инстинктът за съхранение на кокошките, върху които фермерите нямат възможност да въздействат. Важно е също така при какви условия се отглеждат кокошките, възрастта и здравословното състояние и храненето им, като в това отношение има възможност за известни корекции. Тук ще разгледаме по-подробно как можем да променим хранителния режим, за да увеличим честотата на снасяне на яйца.

Учените често препоръчват птиците да бъдат хранени в строго фиксирани отрязъци от денонощието, при това с определени дози, тъй като количеството и качеството на яйцата се влошават с най-бързо темпо при нередовно хранене. За избягване на разреждането в снасянето на яйца фермерите трябва да се придържат към следния режим на хранене на кокошките:

1. Първото хранене се прави веднага след събуждането на кокошките. За закуска можете да им предлагате както влажни смеси от варени картофи и смляно зърно, така и кухненски отпадъци със сол или счукано зърно със стрити на прах яйчни черупки. През зимата, когато слънцето се показва по-късно, кокошките могат да бъдат нахранени за пръв път за деня и на изкуствено осветление.

2. Вечерното хранене се извършва час преди птиците да се настанят за спане. За вечеря на кокошките се слагат цели зърна, редувайки сортовете за разнообразие.

Яйцата на кокошките са с високо качество и в голямо количество, ако храната им съдържа протеини, въглехидрати, мазнини, минерални соли и витамини. Затова е важно да се следи внимателно нейният състав.

Препоръчва се също така тя да бъде приготвяна предварително с използване на методите на ферментация, стриване и покълване. За ферментацията в дажбите за вечерта се добавя разтворена мая, която трябва да престои 7 часа, а покълването се прилага спрямо зърната на пшеницата, овеса или ечемика.

Как да храним кокошките, за да носят повече
29225

Последни материали
Виж
Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните
ЕС е облекчила мерките в районите с чума по овцете
Предстоящо
Асоциацията на зърнопроизводителите насрочват общо събрание в края на февруари
Неефективността на администрацията
След закона за земята се очертава провал и с мерките срещу градушките
Интернет достъп
Европейската агенция по храните прави електронен портал за лесен достъп от потребителите
Форуми
Еврокомисарите Андрюкайтис и Хоуган участват на изложението Зелената седмица в Берлин
Решения
От днес Евросъюзът налага 175 евро мито за ориза от Мианмар и Камбоджа
Свързани материали
Виж
БАБХ
Огнище на птичи грип и край Видин, собственикът е наказан
Полезни съвети
Как да стимулираме плодовитостта у кокошките и при студено време
Бриджит пък смята да сади зеленчуци за оситуряване на пресни продукти на трапезата
Макрон ще гледа кокошки в Елисейския дворец
Наука
Кокошките вече ни говорят
Еврозаконодателство
И при удължен престой на носачките под покрив яйцата ще се водят от свободни кокошки
Няколко причини кокошките да започнат снасят по-слабо през лятото
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам