За последните 30 години яйцата са станали много по-полезни за човешкия организъм заради намаленото съдържание на мазнини и калории и повечето витамини и минерали в резултат на подобреното хранене на кокошките-носачки, в което растителните масла са заменили месото и костното брашно. Това са установили в свое изследване експерти на министерството на здравеопазването на Великобритания, цитирани от вестник „Тереграф”.
В днешните яйца има със 70% повече витамин D и 2 пъти повече селен, който понижава риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, безплодие и инфекции, отчитат експертите. Мазнините в тях са намалели с около 20% за сметка най-вече на наситените мазнини, а холестеринът е с 10% по-малко.
Жълтъците са останали с досегашния си размер, но белтъкът се е увеличил и яйцата изглеждат по-големи, което привлича потребителите. Тези по-големи яйца обаче съдържат с 13% по-малко калории, сочат данните.