Начало » Пазари » Зърно
23.07.2017 г.

Сушата в Украйна вещае спад на реколтата от пшеница и ечемик с 20 на сто

Положението при царевицата и слънчогледа също не е добро

Заради неблагоприятните метеорологични условия в Украйна производството на пшеница и ечемик може да намалее с около 20% спрямо миналата година, съобщи електронното издание Казах-Зерно, като се позова на изявление на началника на отдела за селскостопанска метеорология към Украинския хидрометеорологичен център Татяна Адаменко. „Непостоянната обстановка през годината доведе до положение, в което условията за формирането на реколтата от ранните зърнени култури, т. е. пшеницата и ечемика, засети както през есента, така и през пролетта, са по-лоши от миналогодишните. Причината е в това, че за продължителен период в Украйна се отчита недостиг на валежи. Само умереният температурен режим, който бе регистриран през април и май, не позволи на почвената суша да се прояви още по-рано. През втората половина на юни обаче с повишаването на температурите сушата в почвата започна да се увеличава и още към 20 юни в редица области се стигна до рязко засушаване, при което в еднометровия почвен слой практически не остана влага за формиране на реколтата”, обясни Адаменко.

Тя изтъкна, че тези неблагоприятни условия са съвпаднали с периода на формиране и наливане на зърното, поради което в редица украински области реколтата ще бъде по-слаба от миналогодишната, като уточни, че това се отнася най-вече за Киевска, Черкаска, Полтавска и Кировградска области, където значителни площи с пшеница, засята през есента, са пострадали от сушата. Отново там се очертава и спад на добивите. „Центърът на сушата през тази година е в Киевска област, където паднаха най-малките количества валежи за последните 60 години. Страдат също Черкаска, Полтавска и Кировградска област”, отбеляза метеорологът, цитирана от УНИАН.

Същевременно тя подчерта, че в западните области на Украйна положението е благоприятно и температурният режим подпомага нормалното развитие на растенията.

В момента сушата се отразява и на бъдещите добиви от късните култури – царевицата и слънчогледа, убедена е Адаменко. Тя обясни, че при царевицата върви процесът на формиране на репродуктивните органи. „Точно сега е решаващият период за царевицата и каквито са условията, такава ще бъде и реколтата”, подчерта тя, като не пропусна да отбележи, че до 1 юли положението със зърнената култура е било ужасно, тъй като много големи площи са били обхванати от засушаване на почвата. „През първата десетдневка на юли паднаха ефективни валежи в много области и дори в южните региони на страната бе покрита нормата на валежите за половин месец, а на места – и за целия. С други думи, положението се подобри. Доълнителен благоприятен фактор е това, че повишението на температурите е за кратко. По-нататък поредица от атмосферни фронтове ще докара неравномерни валежи върху цялата територия на Украйна и понижаване на температурите. Очакваме смекчаване и подобрение на условията за късните култури”, заяви метеорологът.

По думите ѝ обаче сушата вече е дала своето отражение и няма смисъл да се очаква рекордна реколта от късните култури, макар очакванията да са резултат около средния показател за последните 5 години.

По данни на украинското министерство на селскостопанската политика и храните през миналата година страната прибра 65,95 млн. тона зърнени и зърнобобови култури, включително 26 млн. тона пшеница, около 28 млн. тона царевица и 9,4 млн. тона ечемик.

Сушата в Украйна вещае спад на реколтата от пшеница и ечемик с 20 на сто
46994
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини