Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.08.2017 г.

Посейте рано едногодишните цветя

Гъстотата на сеитбата е от съществено значение

Едногодишните цветя се отглеждат предимно чрез предварително произведен разсад. Изключение правят някои като латинката, мака, годецията, кларкията, ешолцията, които не понасят разсаждането. Те се засяват направо там, където сме им избрали място да цъфтят и да ни радват. Но за петунията, цинията, тагетеса, салвията и други топлолюбиви като тях е необходим разсад. Той не може да бъде засяван в късна пролет, когато времето ще е достатъчно топло, защото до есента някои видове може и да не успеят да ни дарят с цветовете си. Подходящият момент е март и началото на април. Това означава разсадът да бъде отгледан на закрито при изкуствено отопление. За нуждите на дворната градина това може да е светло и проветриво жилищно помещение, в което се поддържа стайна температура.
Удобни за отглеждане на разсад при стайни условия са дървените или пластмасовите сандъчета. Може да използвате и други подходящи съдове. Задължително условие е всички те да имат на дъното си отвори за дренаж. Няма да сгрешите, ако дезинфекцирате избрания съд с гореща вода или синкамъчен разтвор.
За нормалното поникване на семената и развитие на растения от значение е хранителната смеска, с която ще напълните съда. Нея пригответе от почва, прегорял оборски тор и чист речен пясък в съотношение 3:1:1. Почвата е най-добре да бъде взета от затревени участъци (чимовка) и в никакъв случай от градината, където са отглеждани цветя. Пясъкът може да замените с перлит, а торът с пръст, получена от угниването на листата. Обеззаразете смеската чрез пропарване с вряла вода и след като просъхне, я насипете в съда.Ако при стискане торопочвената смеска пуска вода и мокри дланта, значи влагата в нея е висока и трябва да се поизчака. Нормална е, когато при отпускане запазва формата си без да се разпада. Напълнете съда до 0,5 см, ако ще засявате дребни семена, а ако са едри - до 1,5 см, под горния ръб и изравнете повърхността чрез леко притъпкване с гладка дъсчица. Така напълнения съд оставете едно денонощие на избраното му място, за да придобие температурата на помещението.
Гъстотата на сеитбата е от съществено значение. Засявайте на редове през 2-3 сантиметра. Редовете може да маркирате със специално изработен маркир или като притискате леко ръба на летвичка на посочените разстояния. Постарайте се семената да попаднат на 1-2 см едно от друго. Така може да избегнете пикирането или прореждането на гъстия посев. Много дребните семена, каквито са на петунията, бегонията и глоксинията не се покриват с почва, а се притискат само с помощта на дъската за притъпкване. Средно едрите семена (мушкато, герб ера, цинерария, примула) се посипват с почва докато се покрият семената и се притискат леко с дъската. По едрите семена се покриват с почвен слой, 2-3 пъти по дебел от диаметъра им. Полейте засетите семена с помощта на пулверизатор, за да не ги изровите, ако си послужите с по-силна струя. Покрийте ги с вестникарска хартия. Тя пропуска въздуха и забавя изпарението. Всяка сутрин проветрявайте и при нужда поливайте с пулверизатор Поддържайте около 20 градуса температура през деня и с 5 градуса по-ниска през нощта. Когато времето се позатопли, изнасяйте разсада на открито слънчево, но защитено от вятър място. Така ще го закалите и растенията по-лесно ще понесат промяната след засаждането им на постоянно място.

Посейте рано едногодишните цветя
4305
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Така ще имат време да ви радват
Посейте рано едногодишните цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини