Недостигът на запаси от продуктивна влага в почвата, особено в слоевете от 0 до 20 и от 20 до 40 сантиметра, и то точно в момента, когато зърнените култури преминават през етапа на млечна зрялост, забавя темпото на предаване на вещества от листата и стъблата към наливащото се зърно и липсата на валежи може да доведе до формиране на кухи зърна, съобщи електронното издание УкрАгроКонсалт, като се позова на анализи на учени от Института за мелиоративно земеделие към украинската Национална академия за селскостопански науки.
Ако скоро не завали както трябва, при ранните зърнени култури ще се стигне до ускорено узряване, а в отделни райони – и до изсъхване на целите растения, предупреждават умените.
Царевицата в момента преминава през етап на образуване на 9-ти-16-ти лист, като заради ниската влажност в горните слоеве на почвата се регистрира изоставане в растежа на растенията с около 10-15 денонощия спрямо миналата година.