Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.07.2017 г.

Deere конкурира големите банки в САЩ при кредитирането на фермерите

Компанията печели процентно повече от финансовите сделки, отколкото от продажби на техника

Американската компания за производство на селскостопанска техника Deere&Co осигурява машини на фермерите в САЩ от над 2 века, а в тежките икономически условия за пазарите на селскостопанска продукция напоследък се превръща и в по-изгодна кредитна институция за тях от повечето големи банки в страната, увеличавайки постоянно отпуснатите назаем средства, се посочва в материал на електронното издание Morning Star.

Фермерите в големите селскостопански щати са изключително затруднени от постоянно понижаващиет се цени на селскостопанските продукти, като тази година се очертава четвъртата поредна, в която приходите им ще продължат да намаляват, сочат оценки на министерството на селското стопанстов на страната. При това положение от година на година за фермерите е все по-тежко да закупят и поддържат машини за десетки и стотици хиляди долара.

От Deere&Co обаче активно помагат на купувачите на тяхната техника чрез лизингови програми и пряко отпускане на кредити. По данни на Асоциацията на банкерите в САЩ компанията е на 5-то място по обем на кредитиране на фермерите след специализирани в сектора финансови институции като Wells Fardo, американското подразделение на холандската Rabobank, Bank of West и Bank of America. През 2016 г. кредитният портфейл на Deere&Co е включвал краткосрочни и дългосрочни кредити, както и лизингови програми, а отпуснатите средства са възлезли на 34,7 млрд. долара, нараствайки с 38% спрямо 2015 г. През 2017 г. тя е отпуснала вече 2,2 млрд. долара на фермерите, докато Bank of America, която е втората по активи банка в САЩ, ги е кредитирала с 2,6 млрд. долара. Компанията разширява активно лизинговите си програми, за да успее да пласира произведените трактори и комбайни, въпреки че мнозина фермери не са в състояние да платят десетки хиляди долара за тях. Общата стойност на машините, взети по лизингови програми, се е увеличила с 87% спрямо 2013 г. Този подход позволява на Deere&Co да се задържи на повърхността в тежък период за производителите на селскостопанска техника.

Фермерите също са доволни – кредитните продукти на компанията им помагат да оцелеят в тежката финансова обстановка през последните години. Всяка година те са принудени да теглят нови кредити, за да плащат вноските по старите, споделя фермер от Южна Каролина. По думите му неговите колеги вече предпочитат да кандидатстват за кредити в компании като Deere&Co, тъй като търговските банки често им отказват финансиране или отпускат средствата с нежелания. Ако по-рано финансовите институции бяха готови да отпуснат кредит само при позвъняване по телефона, сега положението се е променило дотолкова, че фермерите трябва да се напъват сериозно, за да докажат платежоспособността си, обяснява той.

Служител на First Dakota National Bank на практика потвърждава неговите думи – броят на кредитите с висок риск да не бъдат върнати е нараснал за последните 2 години. При това положение банките се принуждават или да преструктурират дълга, или се опитват да накарат фермерите да продават част от собствеността си, включително земята, от която се изхранват.

За сметка на това гиганти в селскостопанския сектор като DuPont и Dow Chemical точно като Deere&Co и Rabobank са разработили собствени програми за кредитиране. За Deere&Co финансовият бизнес през миналата година дори е осигурил по-голям процент чиста печалба от продажбата на техника – съответно 16% и 4%.

Есперти на финансовия пазар са на различни мнения за нарастващата кредитна активност на компанията. От една страна ако неблагоприятни метеорологични условия доведат до повишаване на цените на селскостопанските продукти, компанията ще спечели мнозина лоялни клиенти и никой няма да пострада. Съществува обаче риск фермерите, които са решили да използват нови селскостопански машини, само временно да постигнат облекчаване на финансовите си затруднения, а послед а се сблъскат с още по-големи. От Deere&Co обаче припомнят, че селскостопанският сектор е подчинен на циклични фактори и е доста вероятно икономическата ситуация да се промени в близко бъдеще.

Deere конкурира големите банки в САЩ при кредитирането на фермерите
7602
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини