Всеки занаят изисква много познания, търпение в усвояване на практиките и гъвкавост при преодоляването на проблемите. При пчеларството практиката е от особено голямо значение, още повече че и то като всеки земеделски бизнес силно се влияе от метеорологичните условия и промените в околната среда. Именно затова представяме няколко ценни съвети за начинаещи пчелари, които да са ви от полза.
1. Изградената от пчелите пита е годна за отглеждане до 14 поколения пило.
2. През пролетта трябва да разполагаме с по-светли пити, а през лятото със светложълти, те отдават топлина в околната среда.
3. За стоков мед в пити се използват само новоизградени, бели пити.
4. В научната литература се посочва, че в квадратен сантиметър от питата се побират 4 работнически или 3,5 търтееви килийки.
5. На една плодникова пита Дадан-Блат от двете страни се събират около 9 000 работнически килийки.
6. Броят на килийите, заети с пило на рамка 435/300 мм, може да бъде около 8 000, а на рамка 435/230 - около 5 000.
7. Срокът за развитие на запечатаното пило за пчели работнички е 12 дни.
8. Разход на храна през годината:
а) пасивен период - от октомври до края на март: 8 килограма.
б) период на нарастване на пчелното семейство - от края на март до началото на юни - 30 килограма.
в) период на медобера - от началото на юни до началото на август -
40 килограма.
г) период на есенно отглеждане на пчели - 12 килограма.
9. За едно денонощие средно силно семейство изразходва 300 г храна.
10. В нектара се съдържат: вода, захари, минерални соли, етерични масла, лекарствени вещества, витамини, органични киселини, поливалентен алкохол, радиоактивни вещества.
11. В прашеца се съдържат: мазнини, въглеводороди, ферменти, минерални соли, хормони, аминокиселини и др.