31-07-2006 г. Улрих БРЬОКЕР Качеството на меда е система от фактори, които са в тясна връзка помежду си: пчели, пчелари, пчелни продукти, пазар, средства за работа, местонахождение. Има и други фактори, върху които не можем да окажем влияние, а именно: традиция в пчеларството, климат, законите на една страна, които обикновено не се пишат от пчелари, икономическа обстановка, на която не винаги можем да влияем. Качество на пчелите За около 50 милиона години съществуване, пчелите са успели да се съхранят чак до днес. Знаем, че пчелите имат огромен принос за екосистемата. Централен момент е разнообразието. Системите с голямо разнообразие притежават способността да са гъвкави и приспособими равновесие, което е добре балансирано. Сред културите няма да намерим монокултура. Разнообразието дава основа за създаване на нов живот и това е доказано. Разнообразието е важно за жизнеността и качеството на пчелите. От адаптирането на пчелите към дадената среда произтича и адаптирането в генетичната им система. Ето, това е нещо, което не зависи от пчеларя. Но ако той реши да се намеси, не винаги неговата намеса се отразява положително върху жизнеността и здравословното състояние на пчелите, които са техни основни качества. Качество на пчеларя Тук количеството не може да е мярка. Към пчелите не бива да подхождаме от икономически и финансови интереси, макар това да е важно за нас. Отиваме при пчелите с любовта си към тях и към продукти те им. При общуването си с пчелите трябва да развиваме чувството на отговорност и прилежност, т. е. трябва да развиваме културата си на пчелари. Например във френския, а и в други езици, занимаването с пчели е назовано култура за пчелите. Качество на пчелните продукти Продуктите на пчелите са калорична, концентрирана, дълготрайна храна. Ако пчеларят е старателен, качествата на пчелните продукти няма да пострадат. В древните цивилизации и култури (китайска, индийска) медът е използван за лечение и още тогава се е породило уважението и почитанието към пчелите. Защото те носят здраве и дълголетие. Но само ако продуктът мед не е развален от човешката намеса. Ние не можем да го подобрим, можем само да го влошим. Място за пчелин Като пчелари, определяме качеството на мястото, където ще отглеждаме пчелите медоносна база, източник на белтъчини (полен), чиста вода в близост, да има условия за производство на чист нектар и прашец. Пазар Пазарът днес е дефиниращ елемент, който определя качеството. Има нови пазари, които допреди 15-20 години не съществуваха. Тези пазари дойдоха поради това, че не беше проявено достатъчно старание в производството на пчелни продукти от някои страни-производители. През последните 10 години купувачът все по-често си задава въпроса дали хранителните продукти, които купува, са чисти, т. е. съзнанието на потребителя се изкачва все по-нагоре, той изисква информация и я получава чрез различните медии. Критичното отношение на потребителите ни помага, тъй като медът, който произвеждаме, се консумира и от нашите деца. Освен мед, ние ядем и месо и други продукти и бихме искали и те да са също така чисти. Начин на пчеларстване Качеството на пчеларя е знанието. Знанието ни учи, че от пчелите не трябва да търсим само печалбата. На първо място трябва да поставим нуждите на пчелите. Като пчелари можем да насърчаваме развитието на пчелното семейство или не. В кошера пчелите не са сами. Там има хранителни запаси от мед и прашец. Там 40 50 хиляди индивиди са в непрекъснато движение и различни вируси, гъби, паразити и вредители оказват натиск върху тяхното състояние. Ако пчелите успеят със своята жизненост да се борят и да ни помагат да ги контролираме, ще бъде възможно да се постигне нужното равновесие. Най-доброто заболяване е онова, което изобщо не се появява. Затова е нужна постоянна профилактика, за да не се появи болест. Важна е хигиената на средствата за производство, мястото на пчелина, кошерите и съзнанието, че съществено е не онова, което е важно за нас, а онова, което е полезно за пчелите. Най-добре е кошерите да се изработват от естествени материали. Днес има много други материали за кошери, например стиропор кошерите са по-леки и по-топли, но не са най-доброто за пчелите. Унищожаването на пластмасовите пити е критично, а и синтетичната материя се отразява на здравето на пчелите и влияе на продуктите в трудно установими засега стойности. Проблемите не се появяват веднага, но когато се появят, е много трудно да се отстранят. Много важно е производството на восък, който е продукт от тялото на пчелите. Восъкът е необходим за пчелите, за да се държат. За тях той е това, което са за нас костите. Представете си, че нашите кости са с отлагания от пестициди, които ще бъдат и в бъбреците ни, и в други органи. Тъй като ние, пчеларите, работим с восъка, в наши ръце е контролът на качеството му, т. е. наше е задължението да го връщаме чист на пчелите. Ако го предаваме за преработка като други пчелари, няма да знаем с какво качество е техният восък, респективно восъчните основи, които получаваме в замяна. А, за да произвеждат чист мед и прашец, на пчелите им е необходим чист восък. Между всички елементи на качеството има взаимодействие. Сумата от всички елементи за качество определя крайното качество. Ако един само елемент е некачествен, той определя общото, вече недостатъчно високо качество. Кои са критичните точки? Липсата на познания. Трябва да търсим алтернативи, да обменяме опит помежду си, да обсъждаме проблемите. Трябва да прилагаме познанията си и да бъдем съвестни. Когато мислим само от икономическа гледна точка на нещата, за кратко време може да постигнем високи резултати, но качеството ще пострада в по-далечен аспект. Трябва да мислим за отговорността, която носим: пред пчелите, пред клиентите и пред нас самите.