Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.04.2016 г.

Защо гният ягодите и как да го избегнем

Практика

Sinor.bg

Не можем да определим ягодите като особено придирчиви, но понякога става така, че дори при качествено обгрижване зърната започват да гният. От електронното издание „Стопанство” изброяват няколко от най-разпространените причини за загниването им. Сред тях са влажното време, гъстото засаждане в лехите и лошата вентилация там, разполагането на лехите в по-ниски места, където се събира влага. Прекаленото поливане също съдейства за повишаване на влажността.

Но най-много се активизира гниенето при ягодите при понижаване на температурата на въздуха. Освен това дъждът и вятърът разнасят заболяването по цялата леха. А ако лятото се случи мокро, до добра реколта от ягоди изобщо не се стига.

Сивото гниене се образува най-вече върху вече зрелите плодове, обвивайки ги с налеп, силно напомнящ плесен. Най-масово биват поразявани плодовете, които лежат направо върху земята или са увиснали непосредствено над нея.

За да предотвратим загниването на ягодите, най-напред трябва да подберем сортове, устойчиви на сивото гниене, а при засаждането да не сгъстяваме схемата на разположението на корените.

Експерти препоръчват засаждането да става на дълбочина 10-15 сантиметра, между корените да се оставят по 20-30 сантиметра, а между отделните лехи – 60 сантиметра.

Влагането на прекалено много торове намалява защитните сили на ягодите и сивото гниене им нанася по-бързо големи поражения. За да избегнете това, през пролетта посипете пространствата между лехите с дървени стърготини или слама, които представляват природен антисептик за ягодите.

Същият ефект може да се получи и с борови иглички и торф. Внимавайте ягодите да не се допират до земята.

При бране гнилите ягоди събирайте в отделен съд, като избягване допира между здрави и поразени ягоди.

Гнилите плодове трябва да бъдат изнесени извън градината и в никакъв случай да не се озовават при растителната маса, струпана за приготвяне на компост.

Освен сиво има и черно гниене. Няма специална разлика в протичането на заболяването, но особеността при черното е в това, че се появява при вече обраните ягоди. Поради тази причина опасността е при превозването или съхраняването на плодовете.

Защо гният ягодите и как да го избегнем
29537
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2024
Над 19 млн. лева преходна помощ получиха овцевъдите и козевъдите
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Съвети в земеделието
На 20 ноември НССЗ ще обучава фермери как да водят едностранно счетоводство
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Комитет по наблюдение
На фона на климатичните промени държавата дава за напояване същия бюджет като за занаятчийски дейности
Форум в Баку
Финансиране за зелен преход на малките и средни предприятия
Свързани материали
Виж
Технологични карти за растениевъдство, конвенционално и биологично производство
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Средният добив при малините за 2023 г. е 360 кг/дка
Над 2 700 хектара с малини и ягоди са заявени за директно подпомагане през последните две години
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини