Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.04.2016 г.

Защо гният ягодите и как да го избегнем

Практика

Sinor.bg

Не можем да определим ягодите като особено придирчиви, но понякога става така, че дори при качествено обгрижване зърната започват да гният. От електронното издание „Стопанство” изброяват няколко от най-разпространените причини за загниването им. Сред тях са влажното време, гъстото засаждане в лехите и лошата вентилация там, разполагането на лехите в по-ниски места, където се събира влага. Прекаленото поливане също съдейства за повишаване на влажността.

Но най-много се активизира гниенето при ягодите при понижаване на температурата на въздуха. Освен това дъждът и вятърът разнасят заболяването по цялата леха. А ако лятото се случи мокро, до добра реколта от ягоди изобщо не се стига.

Сивото гниене се образува най-вече върху вече зрелите плодове, обвивайки ги с налеп, силно напомнящ плесен. Най-масово биват поразявани плодовете, които лежат направо върху земята или са увиснали непосредствено над нея.

За да предотвратим загниването на ягодите, най-напред трябва да подберем сортове, устойчиви на сивото гниене, а при засаждането да не сгъстяваме схемата на разположението на корените.

Експерти препоръчват засаждането да става на дълбочина 10-15 сантиметра, между корените да се оставят по 20-30 сантиметра, а между отделните лехи – 60 сантиметра.

Влагането на прекалено много торове намалява защитните сили на ягодите и сивото гниене им нанася по-бързо големи поражения. За да избегнете това, през пролетта посипете пространствата между лехите с дървени стърготини или слама, които представляват природен антисептик за ягодите.

Същият ефект може да се получи и с борови иглички и торф. Внимавайте ягодите да не се допират до земята.

При бране гнилите ягоди събирайте в отделен съд, като избягване допира между здрави и поразени ягоди.

Гнилите плодове трябва да бъдат изнесени извън градината и в никакъв случай да не се озовават при растителната маса, струпана за приготвяне на компост.

Освен сиво има и черно гниене. Няма специална разлика в протичането на заболяването, но особеността при черното е в това, че се появява при вече обраните ягоди. Поради тази причина опасността е при превозването или съхраняването на плодовете.

Защо гният ягодите и как да го избегнем
30932
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
Ден на полето от 22 до 24 юли край Балчик
МЗХ предлага продажба на 263 имота
Стотици ветеринарни лечебници от годините на ТКЗС са в списък за продажби
Agrifac - съюзник на фермерите в регенеративното земеделие
Двама получиха затвор и 3 милиона евро глоба за кражба на земеделски субсидии
Агростатистика
Всички есенници се оказват с по-добри добиви от миналата година
Севернокорейски ябълки се появиха по рафтовете на руските супермаркети
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Агростатистика към 19 юни 2025 г.
И реколтата от ягоди се е сринала с над 2 хиляди тона заради студовете
Тази нощ тръгнах в 2:30 ч за борсата
Златан Караиванов: Искаме да направим кооператив на ягодата в Кричим, но има проблем
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Технологични карти за растениевъдство, конвенционално и биологично производство
В градината
През август започнете с предпазни мерки срещу фитофтора при ягодите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини