Начало » Новини » Страната
17.07.2017 г.

Швейцарски фермер ще обучава родни животновъди в производството на алпийско сирене

За Балкана и хората
Швейцарски фермер ще обучава родни животновъди в производството на алпийско сирене

sinor

Тази седмица швейцарският фермер Йоаким Аншо ще предава майството си на колеги от България за това как се прави алпийско сирене. Днес и утре той ще обучава животновъдите от фермата „Под Балкана“, разположена край карловското село Васил Левски, и фермата „Благовец“ в Монтанско. Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, съобщиха от Фондация „Биоселена“.

От 28 години Аншо развива животновъдство в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d'Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години той отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.

В двете български ферми швейцарецът ще направи меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.

На фермерския пазар в София, който ще се проведе в сряда на 19 юли в София, Йоаким ще представи мекото сирене, произведено във ферма „Под Балкана“. Пазарът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. Тази сряда за посетителите ще има дегустации и продажби в 12 ч. и в 17 часа.

Проектът "Седмичен фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Швейцарски фермер ще обучава родни животновъди в производството на алпийско сирене
5256

Последни материали
Виж
Проект
Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия
Решения на Министерския съвет
План за сътрудничество между малките и средни предприятия на България и Сърбия
Проекти
До три години България ще изнесе 640 тона шафранови луковици за Китай
Решения на Министерския съвет
България ще участва за втори път с национален щанд на изложение в Рияд
Незаконните сечи са основен проблем
WWF и Интерпол започват проект срещу престъпленията в горите
Близо 80 на сто от доставките са от български фермери
Само в една търговска верига са продадени 90 хиляди тона плодове и зеленчуци през миналата година
Свързани материали
Виж
Необичайната спасителна акция ще продължи поне още две седмици
Пожарникари спасяват от жажда кравите в швейцарските Алпи
Швейцария може да въведе пълна забрана на пестицидите
Швейцарските фермери настояват за по-високи цени на млякото
С цел безусловно удостоверяване на произхода
Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя
Таксата за внос на животни от ЕС, Швейцария и трети страни става 100 лв.
Църквата поема издръжката на разорени животновъди
Окрупняването на фермите в Швейцария взема своята дан
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам