Тази седмица швейцарският фермер Йоаким Аншо ще предава майството си на колеги от България за това как се прави алпийско сирене. Днес и утре той ще обучава животновъдите от фермата „Под Балкана“, разположена край карловското село Васил Левски, и фермата „Благовец“ в Монтанско. Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, съобщиха от Фондация „Биоселена“.
От 28 години Аншо развива животновъдство в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о (Gruyère Pays d'Enhaut). Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя. От осем години той отговаря за преработката на млякото и ръководи петима от общо шестте работници във фермата.
В двете български ферми швейцарецът ще направи меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.
На фермерския пазар в София, който ще се проведе в сряда на 19 юли в София, Йоаким ще представи мекото сирене, произведено във ферма „Под Балкана“. Пазарът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите. Тази сряда за посетителите ще има дегустации и продажби в 12 ч. и в 17 часа.
Проектът "Седмичен фестивал „От нашата ферма - с любов за Вас" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.