Начало » Новини » Света
11.07.2017 г.

Фил Хоугън: За потребителите в ЕС важността на селското стопанство нараства

Европортал

Най-добрият вариант за управление на селскостопанската политика е на ниво Европейски съюз, като то трябва да се съсредоточи върху основните проблеми в подкрепата за земеделските стопани и опазването на околната среда. Това е основният резултат от мащабното 3-месечно допитване за бъдещата обща селскостопанска политика, организирано от Европейската комисия сред потребителите в Общността, съобщиха от  ЕК.

Днес беше преодолян поредният ключов етап по пътя към формирането на бъдещата ОСП, в който заинтересованите страни имаха възможност да дадат своя принос в обсъждането на евентуалните промени. Интензивността на участие в консултациите показа нивото на интерес към една ОСП, която продължава да подкрепя динамичен селскостопански сектор, осигурява безопасна и висококачествена страна за 508 млн. души в ЕС и осъществява значителни инвестиции в селските райони”, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън.

Целта на обсъждането бе да се съберат мнения по 3 основни въпроса: селското стопанство, селските райони и ОСП днес; целите и управлението на ОСП; селското стопанство, селските райони и ОСП утре.

Според ЕК основните заключения от резултатите от допитването сочат, че гражданите на ЕС са убедени в необходимостта от запазването на управлението на селскостопанската политика на ниво ЕС и определят подпомагането на земеделските стопани и опазването на околната среда като двете основни цели, които трябва да бъдат заложени при осъвременяването и опростяването на бъдещата Обща селскостопанска политика.

За мнозина в ЕС важността на селското стопанство и неговата роля в обществото е нараснала, коментират от ЕК. 90% от участниците в обсъжданията са категорични, че има реален смисъл от управлението на селскостопанската политика на ниво ЕС, тъй като по този начин се гарантира равнопоставеността на общия пазар.

Според 85% от участниците в допитването по този начин селското стопанство е в състояние да реагира по-ефективно на предизвикателства като опазването на околната среда, а според 73% - и на промените в климата.  Често посочвани са и нуждата от запазване на икономическото, социалното и териториалното сатрудничество в ЕС като цяло (при 86% от участниците в допитването), както и необходимостта от обща рамка за обмен на най-добри практики (в 91% от попълнените анкети).

Няма особени разногласия и по отношение на това какво трябва да бъде постигнато с ОСП.

Осигуряването на справедлив жизнен стандарт за фермерите е ключово изискване, като 88% от анкетираните признават, че приходите на стопанствата са по-ниски от средните за ЕС, а 97% -  че земеделските стопани получават само малка част от крайните цени, които потребителите плащат за храните.

Директното подпомагане за приходите на земеделските стопани се счита за най-добрият начин за постигане на тази цел (при 66% от попълнилите анкетните карти).  Според участниците в допитването в рамките на друга основна цел на ОСП трябва да се гарантира, че земеделските производители са насърчавани да участват активно в преодоляването на последиците от климатичните промени и в опазването на околната среда, в запазването на биоразнообразието, в ограничаванетона изтощаването на почвите и вотговорното използване на пестицидите и торовете.

Резултатите от обсъждането сочат категорично, че и гражданите на ЕС, и фермерите искат бъдещата ОСП да бъде по-опростена и по-малко бюрократична, за да може по-ефективно да се изправи пред тези предизвикателства. Техните мнения ще подхранят продължаващото формиране на позиция у ЕК относно бъдещето на храните и селскостопанската дейност.

Общественото обсъждане за осъвременяване и опростяване на ОСП започна на 2 февруари 2017 г. и продължи до 2 май, като в него можеха да се включат всички заинтересовани граждани и организации. То беше организирана чрез анкета от 28 затворени въпроса (с по няколко отговора за всеки), 5 въпроса с отговори в свободен текст и възможност да бъдат приложени необходимите документи. 

Фил Хоугън: За потребителите в ЕС важността на селското стопанство нараства
5298
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Допитване
Фермерите ще кажат дали да има едномесечно удължаване на кампанията по директни плащания
Международно допитване
Рекорден брой граждани на ЕС се обявяват в защита на природата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини