Начало » Новини » Света
10.07.2017 г.

Цените на храните в света продължават да се покачват и през юни

sinor

Цените на храните в световен мащаб през юни продължиха да се повишават, като особено силно бе поскъпването на млечните продукти и зърнените култури, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана, цитирани от агенция „Интерфакс”. Индексът на цените на храните, изчисляван от организацията на базата на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, е нараснал с 1,4% спрямо май до 175,2 пункта, а спрямо юни 2016 г. е по-висок със 7%.

Подиндексът за цените на зърнените култури се е повишил с 4,2% спрямо май, достигайки най-високото си ниво за последната година, като причината е в поскъпването на пшеницата, особено на сортовете с високо съдържание на протеин, заради неблагоприятните метеорологични условия в САЩ, както и на ориза заради силното търсене за внос. Цената на царевицата обаче е под натиск заради рекордната реколта в Южна Америка.

Млечните продукти през юни са поскъпнали средно с 8,3% спрямо май, а нивото на подиндекса се приближава към максималното за последните 3 години. В най-голяма степен се повишиха цените на мслото – с 14,1%, а тенденцията за силно поскъпване се запазва и при сирената и сухото обезмаслено мляко заради свиването на запасите на млените продукти, предназначени за износ, в основните държави-производителки.

При месните продукти също е отчетен ръст на цените, макар и по-скромен – с 1,8% спрямо май, като юни бе 6-ият пореден месец на умерено поскъпване при тях. „Ограниченото предлагане за износ от Океания, както и високото търсене доведоха до стабилизиране на цените на говеждото и овчето месо през юни, докато значителното търсене за внос подпомогна поддържането на цената на свинското. Същевременно продлжават да се трупат опасения за цените на птичето месо заради разпространението на птичия грип в Европа, Азия и Африка”, посочват от агенцията към ООН.

Цената на захарта отчете най-силен спад през юни – с 13,4% спрямо май, достигайки най-ниското си ниво от 16 месеца. Причината е в натрупаните значителни запаси за износ, особено в Бразилия, както и в слабото търсене за внос. Китай, който е най-големият вносител на захар в света, сви покупките, след като бе повишено митото върху доставките от чужбина.

Маслодайните култури и растителните масла поевтиняха през юни с 3,9% спрямо май най-вече заради спада на цените на палмовото и соевото масло. Цената на палмовото масло се понижи със 7%, достигайки най-ниското си ниво за последните 10 месеца на фона на благоприятните прогнози за производството в Югоизточна Азия. Спадът на цените на соевето масло пък е свързан с добрата реколта в Латинска Америка и очакванията за близко до рекордното производство през селскостопанския сезон 2017-2018 г. При рапичното масло и слънчогледовото олио също бе отчетен спад на цените. 

Цените на храните в света продължават да се покачват и през юни
5639
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
Цената се повиши леко спрямо търга преди 4 седмици
Йордания закупи планираните 60 000 тона фуражен ечемик
При това без печалба за търговеца
В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини