Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.07.2017 г.

Кога картофът е готов за прибиране

Важно за фермера
Кога картофът е готов за прибиране

sinor

Ако сте начинаещи в отглеждането на картофи и ви убягват някои тънкости при тяхното отглеждане, потърсете мнението на агрономи. Или се доверете на Синор.Бг, който вместо вас се допита до специалисти в тази област, чиито практични съвети ще ви помогнат в прибирането на реколтата.

При покупката на семето за посев вие сте получили инструкции за периода на узряване, но при отделните сортове картофи и особеностите на терена и климата, много често тези срокове са твърде ориентировъчни. От практиката се знае, че картофът наистина е узрял, когато при разтриване на грудката с ръка нейната кожичка не се бели, а остава гладка.

За да имате здрав и хубав картоф, при последното пръскане е хубаво да подхраните насажденията и с калиев тор.

Преди самото прибиране на реколтата е важно да следите и за метеорологичните промени, което ще ви гарантира здравина на стоката. Не е препоръчително картофите да се вадят от мокра почва, тъй като ще изхабите време и ресурс за отстраняването на пръстта. А това е важен елемент при съхранението на готовата продукция.

Веднага след изваждането им от земята, картофите трябва да се поставят в тъмни и проветливи складове, за да не се получи позеленяване или преовлажняване.

Когато прибирате реколтата, е важно по полето да се оставят възможно най-малко картофи.

Преди самото прибиране, картофите трябва да се оставят за около две седмици да узреят и заздравят кората си.

Какво трябва да знаете при механичното прибиране на реколтата

За лесното прибиране на готовите плодове е важно да сте помислили още по време на засаждането. То трябва да се извършва сравнително плитко, но в допълнително добре оформени тирове. Необходимо и да се избягва образуването на буци в браздите, а това зависи отправилната настройка на изваждащата машина.

Картофовадачните машини не само подрязват и повдигат тировете /и клубените в тях/, а и повече или по-малко изтръскват и отделят картофите от пръстта. Основният вид е елеваторната вадачка. С елеваторната вадачка тирът се изрязва чрез ножовата си част и се изсипва върху мрежа, която отделя пръстта от картофите. След това клубените се поставят в тесен ред върху земята, което улеснява прибирането им.

Скоростта и степента на тръскане на мрежата трябва да съответства на почвените условия, за да се запази малко, но достатъчно количество пръст накрая върху мрежата. Това ще предпази клубените от нараняване. Ето защо е толкова важно машината да е правилно настроена.

Препоръчва се през най-горещата част от деня прибирането на реколтата да се преустанови.

Ако разполагате с комбайни, става бързо, защото те едновременно вадят картофите, почистват ги от пръстта и стъблата и ги доставят директно в ремаркето или друг тип голям контейнер или в биг бегове. Така ръчната дейност почти отпада.

Изваждането на картофите от един хектар площ означава отделянето /без увреждане/ на 20- 50 тона картофи от 500-1 000 тона почва и от стъбла и плевели, а също и от камъни и буци. Поради това е изключително важно дълбочината на засаждане да е равномерна и колкото е възможно по-малка. Подготовката на лехите и тирообразуването трябва да бъде организирано внимателно и да се избягва образуването на буци.

Най-модерното съоръжение за прибиране на реколтата е самозадвижващият се картофокомбайн.

Едни от неговите предимства са по-малкото нанасяне на щети, по-малко уплътняване на почвата на браздите от тракторните колела, преди комбайна и влошаване на условията /формиране на буци и др./. Затова гумите на тракторите, движещи комбайна, трябва да са по-малки от 30 см /около 12 инча/. Освен това самозадвижващият се  комбайн може да работи по-добре и във влажни условия /по-слабо хлъзгане на колелата/.

За да се използва двуреден комбайн, засаждането на картофите е по-добре да се осъществява с дву- или четириредова сеялка, защото дори и малки отклоненията в междуредовото разстояние в последствие биха създали проблеми /натрупване и/или разрязване на картофите при ножовете/.

Увреждането на клубените е най-същественият риск при механичното им прибиране. Качеството на резултатите зависи от приложените култивационни техники - от подготовката на почвата до грижите по отглеждането;

Настройките на картофения комбайн - като цяло, различните видове мрежи трябва да се движат колкото е възможна по-бавно, със скорост, достатъчна само за придвиждането на картофите; уменията на оператора.

Ако почвата е прекалено суха, преди прибиране на реколтата трябва да се полее /по изключение/. При прекалено запечените почви картофите се нараняват, което също е пречка при правилното им съхранение.

Кога картофът е готов за прибиране
22950

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Предприето е умъртвяване и унищожаване на всички птици
Откриха птичи грип в с. Трилистник, област Пловдив
Ловът на диви свине се открива на 29 септември
По 70 лв. на животно ще получат собствениците за превантивно заклани домашни свине в 20-километровите зони около индустриалните ферми
Съвети от здравното министерство
Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза
Решения на Министерския съвет
Забрана за приватизацията на „Сортови семена – Елит“ ЕАД
Годишнини
Обединените земеделци ще отбележат 71 години от убийството на Никола Петков
Свързани материали
Виж
Баварският селскостопански институт ще демонстрира нови методи за отглеждане на картофи
Последните новости в картофопроизводството показват на PotatoEurope 2018
Важно за фермера
Картофи без листа – спасение от фитофтората
Важно за фермера
Най-добрите есенни сидерати за картофите
Шарена гозба
Последни данни за реколтата от пролетници
Реколтата от домати е с близо 41 процента по-малка тази година
Фонд Земеделие
Производителите на картофи ще разчитат на нови 631 хил. лева помощ за растителна защита
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам