12-09-2007 г. Много е важно да се определи точно момента на прибиране на картофите, тъй като колкото по-узрели са те, толкова не само качеството им е по-добро, но и устойчивостта им в периода на съхранение е по-голяма. Недозрелите картофи се нараняват лесно при изваждане, а това отваря пътя на различни гъбни и бактериални инфекции, които представляват голям проблем при съхранение. Освен това, поради по-високо си съдържание на вода, те измръзват по-лесно. Около 15 дни след пълното отмиране на листната маса можете да вадите картофите. Трябва да се има предвид обаче, че често пъти поради различни заболявания (мана, черни листни петна), повреди от вредители или от неблагоприятни условия (слани при много късните посеви) листната маса загива. Затова преди да се започне с прибирането, е добре да се огледат клубените. Те трябва да имат по-плътна и по-дебела кожица и при търкане с пръсти не се бели. Такива клубени издържат повече на механични наранявания и инфекции. В същото време периодът на прибиране не трябва да се удължава прекомерно, тъй като тогава може и да се появят “помощници”, които са в състояние да ги приберат преди вас. Добре е при много късните посеви листната маса да се окоси около 20 дни преди прибирането. Това ще стимулира узряването на клубените. Освен това ще ги предпазите от маната, която няма да може да се придвижи от листата към клубените. Изваждането трябва да става в сухо и топло време. Ако поемете риска и пристъпите към прибиране в дъждовно и кално време, рискувате нараняванията да бъдат много, а полепналата кал се отстранява трудно. В този случай определено ще имате проблеми през зимата. За препоръчване е след изваждане клубените да се оставят няколко часа на повърхността на почвата, за да просъхнат и чак това да се събират в чувалите. Нещо, което много малко хора правят и това определено е грешка. Не трябва прибраните картофи да се оставят продължително време в чувалите. Веднага след прибиране, те се изсипват на подходящо сухо място, сортират се и се прибират в щайги в мазето или избата.