Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.06.2014 г.

Фермери от Западна Стара планина ще изложат продукцията си в агроминистерството

Изложение

Farmer.bg

Производители от животновъдните ферми „Чемерник“, Кулови и Манавски от селата Бов (Община Своге), Васил Левски и Горни Домлян (Община Карлово) ще участват в изложбата-базар, която ще се проведе на първи юли в министерството на земеделието, съобщиха от ведомството.

Кулинарното събитие „Обяд с вкусни продукти от Балкана“ е първото от серията кулинарни събития, които се провеждат в рамките на българско-швейцарския проект "За Балкана и хората".

Подобни събития ще се организират още в посолството на Конфедерация Швейцария в България, в Министерството на околната среда и водите и в Народното събрание.

Целта е потребителите на място да купят от продуктите, произведени в малките ферми, поясниха от фондация „Биоселена", които са сред организаторите на събитието.

За утрешното изложение е подготвен богат избор от продукти - овче и краве сирене, биволско кисело мляко, айрян от краве мляко, мед. На трапезата ще има и биологичен мед от два пчелина в Калофер – Попови и Начеви,  първите регистрирани от екипа на  "За Балкана и хората".

Всичките изложители са в процес на регистрация  по Наредба 26 за директните продажби. самата наредба беше очаквана с нетърпение, тъй като чрез нея ще бъде улеснен достъпът на малките семейни производители до пазара.

Подготовката на промените в наредбата стана с помощта на българо-швейцарската програма за сътрудничество, която заедно с Фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните участват в проекта „За Балкана и хората”.

При изработването на тези промени бяха преведени повече от 200 страници нормативни документи от Франция, Австрия и Швейцария, които послужиха като база за сравнение. Променени бяха още две съпътстващи наредби – Наредба 44 (за регистрация на животновъдни обекти), като беше разрешено в един животновъден обект да се отглеждат няколко вида животни. Променена беше и Наредба 4, като за малките стопанства (до 10 крави) беше направено изключение да не се изисква хладилна вана за съхранение на млякото.

Четиригодишният проект „За Балкана и хората” започна през 2012. Главната му цел е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша - за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

Сред амбициите на проекта са прилагане на най-малко три схеми за плащане за екосистемни услуги, чрез което ще се запазят 15 000 хектара ценни природни местообитания.

В рамките на проекта ще бъдат снъздадени и фермерски пазари в София, Монтана, Троян и Карлово, ще бъдат подпомогнати най-малко 30 ферми от района на проекта, които произвеждат и продават качествени храни с висока добавена стойност (мляко и млечни продукти, месо, яйца, мед и др.). П

роектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Фермери от Западна Стара планина ще изложат продукцията си в агроминистерството
10122
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини