Европейският съюз е възстановил производството и износа на сирена до нивата, достигнати преди налагането на забраната за внос на селскостопанска продукция от Русия спрямо държавите-членки на общността, заяви Вероник Агуера, анализатор за пазара на млечни продукти във френската компания за анализи, проучвания и консултации на пазара на храни GIRA, цитирана от електронното издание DairyNews.
Производството на сирена в ЕС продължава да нараства и се очаква през 2018 г. този ръст да достигне 0,7%, подчерта Агуера. Тенденцията се запазва и при износа. „През 2014 г. производството на сирена се сви, но през 2016 г. се възстанови до предишните нива, тъй като ЕС успя да намери нови пазари. През 2017 г. износът на сирене ще надхвърли нивото от 2013 г., когато показателят се намираше в най-високата си точка”, посочи тя.
Според нея излизането на Великобритания от ЕС, което е също от изключително значение за пазара в общността, ще може да бъде преодоляно дори при най-лошото развитие на събитията. „ЕС е в състояние да се справи с това”, убедена е Агуера.