Начало » Пазари » Животинска продукция
18.05.2017 г.

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя

С цел безусловно удостоверяване на произхода

От всяко животно, отглеждано в Швейцария за месо, ще бъдат вземани ДНК-проби, за да може да се докаже, че месните продукти, продавани в местните магазини или доставени в чужбина, са с произход именно от страната, съобщи електронното издание Ptichki.

Основната причина за действията на швейцарските власти е борбата с производители и търговци, представящи предлаганото от тях месо и продуктите от преработката му като швейцарски. По този начин и потребителите ще бъдат уверени, че консумират наистина швейцарско месо, а не полско или бразилско.

Системата ще влезе в действие от пролетта на 2018 г., като най-напред ще бъде приложена за говеждото и телешкото, а след това и за свинското и овчето месо. Разходите за внедряването на системата ще достигнат около 4,5 млн. швейцарски франка или около 7,5 франка на животно, при това на производителите ще бъде оставен изборът дали да калкулират тези разходи в крайната цена на продукта и по този начин да ги прехвърлят върху потребителите. Ако го направят коректно, месото би трябвало да поскъпне с 0,05 франка за килограм.

Подобна система за проследяване на пътя на продуктите вече бе изпробвана в Канада и Великобритания, но не всички производители се оказаха готови да се включат.

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя
8839
 

Последни материали
Виж
Кой стои зад стопанствата?
Свинеферма до Съединение с капитал 2 лева ще се разширява и ще захранва биогаз инсталация на бивш партньор
Решения на Министерския съвет
Вдигат таксите за риболов
Решения на Министерския съвет
Земеделието е сред темите, които България ще обсъжда в Брюксел до края на годината
Трябва да знаем
Фитофтората е сериозно заболяване по доматите
Чакат се още подробности
Търговци и юристи са в ръководния екип на дружеството „Магазин за хората“
Директорите подписаха меморандум
Ново партньорство в науката между института в Садово и биологичния център в Пловдив
Свързани материали
Виж
Установените количества надхвърлят допустимите близо 6 пъти
Швейцария изтегли сръбско царевично брашно от пазара заради афлатоксин
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Все повече млечни ферми в страната прекратяват дейност
Ръстът на производствените разходи може да принуди Швейцария да внася мляко
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
Европейски проект
Родните биофермери с нови промоции В Корея, Норвегия и Швейцария
Малките фермери
В кризата младият собственик на „Козле” черпи опит от швейцарския пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини