Начало » Пазари » Животинска продукция
18.05.2017 г.

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя

С цел безусловно удостоверяване на произхода
Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя

От всяко животно, отглеждано в Швейцария за месо, ще бъдат вземани ДНК-проби, за да може да се докаже, че месните продукти, продавани в местните магазини или доставени в чужбина, са с произход именно от страната, съобщи електронното издание Ptichki.

Основната причина за действията на швейцарските власти е борбата с производители и търговци, представящи предлаганото от тях месо и продуктите от преработката му като швейцарски. По този начин и потребителите ще бъдат уверени, че консумират наистина швейцарско месо, а не полско или бразилско.

Системата ще влезе в действие от пролетта на 2018 г., като най-напред ще бъде приложена за говеждото и телешкото, а след това и за свинското и овчето месо. Разходите за внедряването на системата ще достигнат около 4,5 млн. швейцарски франка или около 7,5 франка на животно, при това на производителите ще бъде оставен изборът дали да калкулират тези разходи в крайната цена на продукта и по този начин да ги прехвърлят върху потребителите. Ако го направят коректно, месото би трябвало да поскъпне с 0,05 франка за килограм.

Подобна система за проследяване на пътя на продуктите вече бе изпробвана в Канада и Великобритания, но не всички производители се оказаха готови да се включат.

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя
3718

Последни материали
Виж
Важно за бъдещата ОСП
Клуб „Инвестор“ сблъска становища на бранша „за“ и „против“ таваните на бъдещата ОСП
До 2 седмици и останалите би трябвало да получат авансовите си плащания
ДФЗ преведе първия транш по почти половината проекти за млади фермери
При запазване на финансирането на нивата от 2020 година
България и още 5 държави в ЕС са за запазване на преходната помощ през 2021 г.
Заради опасността от разпространение на болести и зарази
Смолянски пчелари искат засилване на контрола върху нерегистрираните пчелини
Повече от 200 доброволци се включиха в залесяване на територията на Кюстендил, Радомир и Сливница
Първата национална конференция „Българското вино в ХХI век“
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Швейцария гостува на фермерския пазар в София на 31 юли
Пазар на труда
От първи юни се вдигат ограниченията за работа на българи в Швейцария
Необичайната спасителна акция ще продължи поне още две седмици
Пожарникари спасяват от жажда кравите в швейцарските Алпи
Швейцария може да въведе пълна забрана на пестицидите
За Балкана и хората
Швейцарски фермер ще обучава родни животновъди в производството на алпийско сирене
Швейцарските фермери настояват за по-високи цени на млякото
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам