Нова инициатива за развитието на сектора на плодовете и зеленчуците, за популяризирането на местните производители и за подобряване на дейността им бе представена в хърватския град Осиек от регионалния директор за Хърватска, Словения, Словакия и Унгария в Европейската банка за възстановяване и развитие Ведрана Кашич, съобщи вестник „Ютарни Лист”. Инициативата се предприема съвместно с Организацията за земеделие и прехрана към ООН, министерството на селското стопанство на Хърватска и с подкрепата на Хърватската асоциация на младите фермери.
„Производството на зеленчуци е недостатъчно за нуждите на населението, а още повече – за тези на туризма, хранителната индустрия и за реализация на възможностите за износ. Според някои оценки с изключение на мандарините и черешите вътрешното производство на плодове не покрива дори 50% от местното потребление”, посочи Кашич.
По думите й първата стъпка за реализиране на новата инициатива ще бъде провеждането на пазарно проучване, възложено на университета и изследователския център в холандския град Вагенинген, което ще има за цел да установи кои плодове и зеленчуци имат най-голям потенциал за реализация на вътрешния и външните пазари, отчитайки предпочитанията на потребителите и промените в техните хранителни навици.
Като сериозен проблем за сектора на плодовете и зеленчуците в Хърватска се очертава изключително ниската производителност. Добивите от ябълки, които са най-масово отглежданите плодове в страната, са едва 10 тона от хектар, докато в съседна Словения достигат 36 тона от хектар, във Франция – 37 тона, а в Австрия – до 91 тона.