Начало » Пазари » Зърно
12.04.2017 г.

САЩ очакват съществен ръст на износа на зърно от България през новия сезон

sinor

През следващия селскостопански сезон държавите-членки на Европейския съюз ще увеличат производството и износа на зърно, се посочва в поредния месечен доклад на Службата за селското стопанство в чужбина към министерството на земеделието на САЩ, цитиран от електронното издание ZOL. Перспективите пред бъдещата реколта са благоприятни и ако в оставащите до жътвата месеци природата не поднесе големи изненади, общата реколта от зърнени култури в ЕС ще нарасне с 9 млн. спрямо тази от настоящия сезон до 306,5 млн. тона, прогнозират експертите на министерството.

Значителен ръст на износа се предвижда най-вече за Франция въпреки загубата на част от дела на френската пшеница на пазарите в Северна Африка и Близкия Изток, но също и за България, Румъния и Германия, а в по-малка степен – и за Полша и Италия.

Реколтата от пшеница може да нарасне с 6,2 млн. тона до 151,7 млн. тона. Тази оценка надхвърля последното предвиждане на Европейската комисия за производството на пшеница в ЕС, но остава под очакваните от асоциацията на европейските търговци със зърнени култури, фуражи за животновъдството, маслодайни семена, зехтин, масла и мазнини COCERAL от 152,3 млн. тона. При това от американската служба прогнозират свиване на засетите площи с пшеница в общността със 700 хил. хектара до 26,3 млн. хектара.

Износът на пшеница от ЕС през следващия сезон се оценява на 29 млн. тона при очаквани доставки за трети страни през настоящия сезон от 27 млн. тона. Оценката е доста по-слаба от тази на ЕК (30,41 млн. тона) и на Международния съвет по зърното (30 млн. тона). Потреблението на пшеница на вътрешния пазар на ЕС се очаква да се повиши незначително до 129,25 млн. тона от 129 млн. тона през настоящия сезон.

Експертите на американското министерство предвиждат ръст на реколтата и от царевица до 62 млн. тона от 60,75 млн. тона, както и на износа до 2,5 млн. тона от 2,25 млн. тона. Оценката им за преработката на зърнената култура в рамките на ЕС също е завишена до 73,65 млн. тона от очакваните 71,625 млн. тона през настоящия сезон.

При ечемика очакванията са за по-скромен ръст на реколтата  - до 60,8 млн. тона от 60 млн. тона през настоящия сезон, но оценката за износа е доста по-благоприятна – увеличение до 7,5 млн. тона от 5,5 млн. тона. Това обаче ще стане за сметка на вътрешната преработка, която ще се свие до 53 млн. тона от 55,4 млн. тона през настоящия сезон.

САЩ очакват съществен ръст на износа на зърно от България през новия сезон
8873
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини