Начало » Новини » Страната
01.04.2017 г.

Бивши директори в Напоителни системи ощетили дружеството с близо милион лева

Чрез сключване на неизгодни сделки и проявена безстопанственост

В петък специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура повдигнало обвинения на Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, бивши изпълнителни директори на „Напоителни системи“ ЕАД, за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв., се посочва в съобщение на официалния уебсайт на Прокуратурата на Република България. Обвиненията са повдигнати в рамките на разследването, образувано в началото на февруари 2017 г. за безстопанственост в „Напоителни системи“ ЕАД.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение сключване на неизгодни сделки. В периода от 15 декември 2014 г. до 13 юни 2016 г. като изпълнителен директор на "Напоителни системи“ ЕАД Първанов е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв. при условията на продължавано престъпление. Не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни щети за „Напоителни системи“ ЕАД, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и за безстопанственост. На 24 февруари 2012 г. като изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е следвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ ЕАД по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР. Разследването на специализираното антикорупционно звено е установило, че не е била налице необходимост от сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР. Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността. От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ ЕАД е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв. На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост – в периода от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г. той умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, а от това за последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв., като сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Установено е, че по сключен договор на 2 август 2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

От прокуратурата посочват, че Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение „подписка“, а разследването продължава.

Бивши директори в Напоителни системи ощетили дружеството с близо милион лева
7290
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Фирми не са отстранили щети по аварирали съоръжения по поречието на Места
Сезирани са компетентни институции за неизпълнение по договори на Напоителни системи
МЗХГ ще открие нова процедура по подмярката за инвестиции в инфраструктура
Държавата дава на МВР сигнали за корупция в Напоителни системи
КТ „Подкрепа“
Протест срещу липсата на колективен договор с работещите в „Напоителни системи“
Министерството на земеделието ще търси финансиране от ЕС по мярката за напояване
Порожанов: За първи път през 2017 година Напоителни системи излиза на печалба
Контрол
От „Напоителни системи“ успокояват, че при следващ порой няма да има проблем с язовирите
Върви пълна инвентаризация на „Напоителни системи“ и Селскостопанска академия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини