Начало » Новини » Страната
10.03.2017 г.

Вадят нови задължения на „Напоителни системи“, натрупани за последните 8 месеца

sinor.bg

Само за осем месеца задълженията на „Напоителни системи“ ЕАД са се увеличили с около 5 милиона лева.  Това обявиха от агроминистерството, за да оправдаят поредните кадрови промени, които от месец се вихрят във ведомството по всички етажи на властта. Новият шеф Снежина Димова е работела преди години като административен директор в дружеството и сега първата й работа след назначаването е да разчиства стари сметки.

Според отчета на компанията към 30 юни 2016 г. дълговете на "Напоителни системи" са били 29 574 000 лв., а към 8 март 2017 г. - 34 439 000 лв. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Само да припомним, че кой както дойде на власт в това дружество, първата му работа е да започне да точи държавната компания, без досега да има повдигнато обвинение към нито един администратор.

Според сегашната ревизия голяма каша е забърката със заплатите на предишния шеф на дружеството Галина Панайотова, която е получавала възнаграждение и като  изпълнителен директор, и като председател на Съвета на директорите, се посочва в прессъобщеинето на министерството на земеделието. Според Търговския закон Панайотова няма право да бъде едновременно и на двата поста. Въпреки това за шестте месеца, през които е управлявала държавната фирма, Панайотова е получила общо над 36 000 лева.

На 26 октомври 2016 година ТД „Големи данъкоплатци и осигурители“ на НАП съставя ревизионен акт, с който не признава правото на данъчен кредит и извършени разходи на дружеството по сключен договор с „НС Агро“ АД за общо 732 627, 74 лв. Този ревизионен акт не е обжалван от изпълнителния директор в определения 14-дневен срок. Така не са защитени интересите на дружеството и му е нанесена вреда в размер на 732 627, 74 лв. С тази сума са увеличени задълженията на НС ЕАД към НАП.

За главен счетоводител на „Напоителни системи“ от 26.07.2016 г. до януари 2017 г. се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант, за пет месеца са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните, което означава, че е нарушен Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Друг служител, отново на МЗХ, пък е получавал по 1500 лв. месечно  и е взел над 6000 лева по граждански договор с НС ЕАД.

Проверката показва също, че умишлено е пропуснат срокът за подновяване на договорите за заем, сключени с държавните горски стопанства за общо 6 967 779 лв. Това може да доведе до образуване на нови изпълнителни и съдебни производства срещу „Напоителни системи“  с искане за незабавно възстановяване на дължимата сума.

Подписани са и споразумения за доброволно уреждане на отношенията между „Напоителни системи“ и юридически лица по сключените борсови договори за покупко-продажба на черни метали. В рамките на тези споразумения са изплатени 71 404, 42 лв., въпреки че има заведен иск и  досъдебно производство.

След като приключи проверката, цялата информация за закононарушения ще бъде внесена в Прокуратурата.

Новоназначеният изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева е завършила висше юридическо образование в УНСС- София през 2008 г., съобщават от ведомството. Притежава и сертификат за придобиване на знания и умения по темата „Управление на водите“, обясняват от агроведомството, за да прикрият гафа с миналото на новата директорка, която преди да започне юридическата си кариера, се е изявявала като фолк певица.Нищо против фолк певиците, но тя е уволнена от предишната изпълнителна директорка и сегашните й действия доста намирисват на реваншизъм.

Близо две години Динева е оглавявала Административно-правна дирекция в „Напоителни системи“. Трудовото й правоотношение било прекратено незаконосъобразно от  предишния изпълнителен директор Галина Панайотова, на основание  чл. 328, ал.2 от КТ, посочват от пресцентъра на ведомството .

Динева е възстановена на длъжността от 6 януари 2017 година с Решение № 1908 на Районен съд – гр. София. Актът на г-жа Панайотова  е обявен за незаконосъобразен, а дружеството е осъдено да заплати на Динева 12 200 лв. обезщетение. Срещу Снежина Динева не е имало и няма образувани съдебни и досъдебни производства за злоупотреби.

Повечето читатели на Синор.БГ са частни предприемачи, които трудно могат да възприемат политиката на сегашното ръководство на агроминистерството по отношение на кадровите рокади в системата. Нищо достойно няма в това да назначиш за шеф на "Напоителни системи" бивш служител, който дори не е инженер-хидромелиоратор, да му платиш обезщетение с парите на данъкоплатеца и да очакваш той да ръководи дружеството, както биха искали фермерите.Ако се питате защо всички браншовици досега искаха срещи не със земеделския министър Христо Бозуков, а с премиера Огнян Герджиков, за да бъдат решавани проблемите им, то е единствено поради липсата на доверие у новия агроминистър. Последните две назначения в "Напоителни системи" и в Изпълнителната агенция по горите го потвърждават.

Вадят нови задължения на „Напоителни системи“, натрупани за последните 8 месеца
8206
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Проекти ПРСР
Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи
Финансиране
Инспектирани са възстановени диги край Пловдив
Срещи с институти от БАН
Работи се активно за възстановяване на поливното земеделие
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
„Напоителни системи”
Отводнени са три къщи в плевенското село Лепица
От 10 март фермерите са в стачна готовност с очакване за решение на проблема
Ще има протести за скъпото напояване – на 21 март!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини