Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

В каква последователност да садим зеленчуците

Синор.БГ / 30.03.2017 г.

sinor.bg

Не всички зеленчукови култури се разсаждат едновременно, тъй като сред тях има по-устойчиви на студ, които могат да бъдат засадени веднага, след като земята се размрази, и топлолюбиви, които се садят чак когато почвата се затопли в необходимата степен, коментират експерти. В зависимост от времето за засаждане специалистите делят зеленчуците на 5 групи.

1. Студоустойчиви. Това са многогодишните зеленчуци и подправки – киселец, многогодишен (многоетажен, въздушен) лук, хрян, ревен, чесън, аспержи, девесил, естрагон. Те преживяват всякакъв студ, стига, разбира се, да са покрити със сняг. Могат да са сеят веднага, след като се стопи снегът. Кълновете издържат студове до -8 градуса по Целзий.

2. Други издръжливи на студ. Това са всички кореноплодни зеленчуци, зелето, кромидът, грахът, бобовите растения, лещата, салатите. Те издържат на краткотрайни застудявания след покълване и не се страхуват от първите есенни слани. Жегите обаче на се им никак приятни – при температури над 25 градуса по Целзий растежът им се забавя. Засаждат се в откритата почва, след като тя се нагрее до 4-6 градуса.

3. Растения за умерен кимат. Това са доматите и картофите, те се страхуват и от горещини, и от студове. Оптималните температури за тях са от 16 до 20 градуса. При по-горещо време добивите намаляват рязко и сортовете бързо се израждат, а това изисква постоянна смяна на посадъчния материал. Студовете също им действат зле, затова се засаждат, след като пролетните студове отминат.

4. Любители на топлината. Това са краставиците, тиквичките, патладжаните и др. Те не растат при температури под 15 градуса и над 30 градуса, затова се садят, когато почвата се нагрее до 10-12 градуса.

5. Други топлоустойчиви – царевица, дини, пъпеши, тикви. Продължават да растат и при температури между 30 и 40 градуса, но най-добре се чувстват между 20 и 30 градуса. Затова се засаждат, когато времето се стопли окончателно, или 2 седмици предварително, но под фолио.

Разбира се, устойчивостта на растенията към застудяванията и жегите може да се повиши с влагането на калийни и фосфорни торове, както и с агротехнически методи, но само до определена степен, затова не рискувайте и засаждайте семената навреме, съветват от изданието.

В каква последователност да садим зеленчуците
33188
 

Последни материали
Виж
Седмичен обзор: Какво движи цените на пшеница, царевица и олио на световните пазари
Благодарение на рекордните площи
Реколтата от картофи в Германия се очертава най-богатата от 25 години
Делът на Румъния в доставките за трети страни надхвърля 50 на сто
ЕС навакса част от голямото изоставане в износа на мека пшеница
Основните клиенти свиха покупките за 2 месеца от началото на сезона
Египет излезе начело сред вносителите на пшеница от Украйна
Септември е най-доброто време за засаждане на лилиите
Дроб-сарма
Свързани материали
Виж
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Слабо движение при зърното
Поскъпване на плодове и зеленчуци: Прасковите с най-голям скок в цените
В стойностно изражение увеличението на полугодието е с 14 на сто
Вносът на свежи плодове и зеленчуци в Испания нарасна с 9 на сто
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
ДФЗ одобри 96 заявители по схемата „Училищен плод“ и 92 заявители по „Училищно мляко“
По данни на Евростат за 2024 г.
България е произвела под 1% от общото количество зеленчуци и плодове в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини