Не всички зеленчукови култури се разсаждат едновременно, тъй като сред тях има по-устойчиви на студ, които могат да бъдат засадени веднага, след като земята се размрази, и топлолюбиви, които се садят чак когато почвата се затопли в необходимата степен, коментират експерти. В зависимост от времето за засаждане специалистите делят зеленчуците на 5 групи.
1. Студоустойчиви. Това са многогодишните зеленчуци и подправки – киселец, многогодишен (многоетажен, въздушен) лук, хрян, ревен, чесън, аспержи, девесил, естрагон. Те преживяват всякакъв студ, стига, разбира се, да са покрити със сняг. Могат да са сеят веднага, след като се стопи снегът. Кълновете издържат студове до -8 градуса по Целзий.
2. Други издръжливи на студ. Това са всички кореноплодни зеленчуци, зелето, кромидът, грахът, бобовите растения, лещата, салатите. Те издържат на краткотрайни застудявания след покълване и не се страхуват от първите есенни слани. Жегите обаче на се им никак приятни – при температури над 25 градуса по Целзий растежът им се забавя. Засаждат се в откритата почва, след като тя се нагрее до 4-6 градуса.
3. Растения за умерен кимат. Това са доматите и картофите, те се страхуват и от горещини, и от студове. Оптималните температури за тях са от 16 до 20 градуса. При по-горещо време добивите намаляват рязко и сортовете бързо се израждат, а това изисква постоянна смяна на посадъчния материал. Студовете също им действат зле, затова се засаждат, след като пролетните студове отминат.
4. Любители на топлината. Това са краставиците, тиквичките, патладжаните и др. Те не растат при температури под 15 градуса и над 30 градуса, затова се садят, когато почвата се нагрее до 10-12 градуса.
5. Други топлоустойчиви – царевица, дини, пъпеши, тикви. Продължават да растат и при температури между 30 и 40 градуса, но най-добре се чувстват между 20 и 30 градуса. Затова се засаждат, когато времето се стопли окончателно, или 2 седмици предварително, но под фолио.
Разбира се, устойчивостта на растенията към застудяванията и жегите може да се повиши с влагането на калийни и фосфорни торове, както и с агротехнически методи, но само до определена степен, затова не рискувайте и засаждайте семената навреме, съветват от изданието.