Начало » Новини » Света
16.03.2017 г.

ЕП предлага по-амбициозни цели за оползотворяване на отпадъците в ЕС до 2030 година

sinor.bg

Четири законодателни предложения за отпадъците в Европейския съюз, подготвени от Европейската комисия, бяха одобрени в Европейския парламент, като депутатите гласуваха по-амбициозни цели от заложените в част от документите. С гласуването докладите се превръщат в проектозакон, а ЕП ще преговаря по тях със Съвета на министрите, който все още не е формулирал своята позиция по въпроса.

Подготвените от ЕК законодателни предложения, които представят нови цели за управление на отпадъците по отношение на повторното използване, рециклиране и депониране, са част от политиката на ЕС за преход към кръгова икономика. С тях се въвеждат по-строги разпоредби в общността за предотвратяване на прахосването и се разширява отговорността на производителите. Те също така уеднаквяват определения, задължения за докладване и методи за изчисляване за осигуряване на постигането на целите. Подобряването на управлението ще има положително въздействие за околната среда, климата, здравето на хората и икономиката.

В проектозакона бе заложено, че делът на отпадъците за рециклиране трябва да се повиши до 70% през 2030 г. от 44% днес, делът на депонирането на боклука да се ограничи до 5% заради негативното му влияние върху околната среда, а хранителните отпадъци трябва да се намалят с 50%.

Според статистиката за 2014 г. 44% от общинските отпадъци в ЕС се рециклират или компостират спрямо 31% през 2004 г. До 2020 г. страните от ЕС трябва да рециклират или компостират над 50% от отпадъците. До 2030 г. поне 70% от битовите отпадъци (тези от домакинствата и малките предприятия) като тегло трябва да бъдат рециклирани или подготвени за рециклиране (т.е. проверени, почистени или ремонтирани), настояват евродепутатите, докато целта на ЕК бе този дял да достигне 65%. За опаковъчни материали като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина евродепутатите предлагат делът на рециклиране да достигне 80% през 2030 г. с междинни цели за 2025 г.

Предложението на ЕК ограничаваше до 10% дела на депонирането на общинския боклук до 2030 г., но евродепутатите настояват този дял да се намали до 5% въпреки удължаването на срока с 5 години при определени условия за тези държави членки, които през 2013 г. са депонирали повече от 65% от общинските отпадъци. През 2014 г., Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия, Швеция спряха изхвърлянето на общинския боклук в депа, докато Кипър, Хърватия, Гърция, Латвия и Малта все още депонират повече от три четвърти от битовите си отпадъци. Въпреки че управлението на отпадъците в ЕС се е подобрило значително през последните десетилетия, почти една трета от общинския боклук все още се депонира, а по-малко от половината се рециклира или компостира, като има огромни различия между държавите членки.

Хранителните отпадъци в ЕС се оценяват на около 89 милиона тона, или 180 кг. на човек годишно. Евродепутатите препоръчват хранителните отпадъци да се намалят с 30% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. в сравнение с 2014 г. Те предлагат и подобна цел за морските отпадъци. 

„Днес ЕП показа с много голямо мнозинство, че вярва в прехода към кръгова икономика. Ние решихме да възстановим амбициозните цели за рециклиране и депониране в унисон с първоначалното предложение на ЕК от 2014 г.,“ заяви евродепутатът от Италия Симона Бонафе.

ЕП предлага по-амбициозни цели за оползотворяване на отпадъците в ЕС до 2030 година
5352
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
До 2030 г. процентно се увеличава делът на
Европарламентът с нови предложения за рециклиране на хранителните отпадъци
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента
БАН
Нова апаратура ще изследва агробиоотпадъците и лечебните растения
Проект за наредба
Земеделското министерство няма да съгласува новата наредба за площадките за отпадъци
В рамките на проект по оперативната програма за околна среда
Технология за преработка на отпадъци в компост ще стимулира биоземеделието във Вълчи дол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини