Начало » Новини » Страната
10.03.2017 г.

Дискусия за ОСП: Земеделците в Германия започнаха да се обединяват още от през 60-те години на миналия век

Снимка: Обединени земеделци

Големият проблем пред малките фермери в България е разпокъсатността на земята и липсата на коопериране, което би стимулирало развитието на бизнеса. Това мнение изразиха експерти от германската фондация “Конрад Аденауер”, участвали в дискусията за бъдещата обща селскостопанска политика на Европейския съюз, която се очаква след 2020 г. Форумът беше организиран от партия Обединени земеделци и Фондация  “Конрад Аденауер” – България, съобщиха от организацията.

2017-а ще бъде много специална година за България, защото се навършва едно десетилетие от членството на страната в Европейския съюз. ОСП е в сърцето на Европейския съюз и аз смея да твърдя, че тази политика е успешна”, заяви от своя страна г-н Торстен Гайслер - ръководител на бюрото на фондация “Конрад Аденауер” в България. Той припомни, че в Германия земеделците са започнали да се обединяват още в 60-те години на миналия век.

Като голям проблем в България Торстен Гайслер посочи разпокъсаността на земеделската земя, което намалява конкурентоспособността спрямо други държави. Той даде висока оценка на българските храни, сред които, по думите му, плодовете и зеленчуците се открояват със своето отлично качество.

Евродепутатът Алберт Дес, член на Комисията по земеделие и селски райони на Европейския парламент, представи немския опит по отношение на кооперативите.

Предимствата на кооперациите в Германия се състои в това, че фермерите могат да решават какво да се случва с тях, отбеляза евродепутатът.

Алберт Дес разказа за кооперацията, на която е почетен председател. Тя е петата по големина в Германия и обединява 165 малки кооперации, зад които стоят 4 хиляди млекопреработватели. На италианският пазар например 25% от сиренето пармезан е тяхно производство.

Той посочи, че в Германия 60% от млякото се преработва от кооперации и 40 на сто от частни фирми.

Той коментира и въпроса за премахването на квотите при производството на мляко и изрази несъгласие с мнението, че това ще направи цените нестабилни, защото те и сега са такива.

За решаване на проблема с разпокъсаността на земеделската земя Алберт Дес даде за пример Германия, където обединяването на земята стартира още през 1960 г.

Гостът засегна и финансирането на земеделските стопани чрез банкови заеми и посочи, че в Германия, при 5 годишен срок на изплащане лихвата е 0.8 %, а при 10-годишен – 0.5 %.

Над 80% от българските директни плащания отиват у едрите производители и малък процент от субсидиите стигат до дребните фермери, които на практика имат най-голяма нужда от подкрепа. Това каза председателят на Балканската земеделска камара и бивш евродепутат Петя Ставрева. Тя откри дискусия на тема: "Предизвикателствата пред общата селскостопанска политика на ЕС и развитието на българското земеделие".

Обединяването на малките и средните стопани в организации на производители все още е твърде бавен процес.

Едно от големите предизвикателства пред България е успешното интегриране  на  българското земеделие към Общата селскостопанска политика (ОСП) и ефективното усвояване на средствата от фондовете на ЕС, подчерта Петя Ставрева. Позицията на България по отношение на приоритетите в аграрната политика на Общността в периода до и след 2020 г. трябва да е съобразена  с  цялостната  дългосрочна визия за развитието на земеделието и  селските  райони у нас.

По думите на Ставрева мисията на Програмата за селските райони е освен подкрепа за продължаващата модернизация на агросектора и грижа за селските райони, които продължават да  изостават и да се обезлюдяват.

Като основна задача пред България тя посочи необходимостта от изработване на дългосрочната стратегия за развитие на земеделието  с  участието на браншовите организации, аграрната наука, производителите и преработвателите на земеделска продукция.

Дискусия за ОСП: Земеделците в Германия започнаха да се обединяват още от през 60-те години на миналия век
9457
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини