Начало » Новини » Коментари
08.03.2017 г.

Нови протести на животновъдите, на 9 март поредна среща заради спрените пари за агроекология и биоземеделие

Предстоящо

sinor.bg

Животновъди от Югозападна България организират нови бунтове с блокиране на магистрала Струма в знак на протест срещу спирането на средствата по две от мерките на селската програма – за агроекология и за биопроизводство, съобщиха за националното радио организаторите на блокадите. За две години и половина бюджетът по двете мерки беше изчерпан, първо, защото заложените средства бяха сравнително малко и второ, защото според еврозаконодателството този бюджет се изчислява въз основа на броя на подпомаганите фермери преди 2014 г., когато стартира вторият програмен период. А по онова време по двете мерки кандидатстваха сравнително малко хора.

При агроекологията бюджетът беше изчерпан основно със сеитбооборота, а при биопроизводителите – с биопчеларите, чийто брой през миналата година рязко нарасна, поясниха за Синор.БГ експерти от министерството.

Проблемът с липсата на пари е, че след като приключиха старите си петгодишни ангажименти по агроекология, стопаните няма да могат да ги продължат с нови 5 години. Затова и в последната си заповед земеделският министър Христо Бозуков забрани да има прием на заявления на нови фермери по две от мерките.

Вчера в министерството на земеделието е имало поредна среща на животновъди с експерти от ведомството за обсъждане на проблема.

Пред Синор.БГ Танчо Колев от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите обясни, че браншът отдавна не очаква от администрацията коректност, защото фермерите винаги са били лъгани. Колев не очаква положително разрешение на проблема и от служебния кабинет, който е само за няколко месеца и няма капацитет да се справя с подобни казуси, натрупани от последните правителства.

„Можем да си помогнем сами само с гласуването на 26 март, защото единствено тогава се чува гласът на народа“, коментира още Колев. И припомни, че проблемите в животновъдния бранш са трупани с години, затова и той подобно на много негови колеги са пред фалит.

„Бях решил през есента на 2016 г. да разпродам кравите, но не намерих кой да ги купи, затова продължавам с тези битки, които за жалост остават без резултат“, доста обезсърчено коментира животновъдът.

На вчерашната среща е станало ясно, че на 9 март в сградата на министерството ще се проведе ново събиране с участието на всички браншови организации, които са засегнати от проблема включително и с биопроизводителите.

Тогава министерството и фонд „Земеделие“ ще дадат пълна справка за остатъчните средства по всичките мерки на програмата за селските райони. Проблемът наистина достигна застрашителни размери, тъй като засегна най-дребните производители във високопланинските райони, които за жалост започнаха да получават субсидиране доста след останалите производители в страната.  

Нови протести на животновъдите, на 9 март поредна среща заради спрените пари за агроекология и биоземеделие
14831
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
ДФЗ стартира прием по мерки 10 и 11 от ПРСР (2014-2020 г.)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини