Начало » Новини » Страната
06.03.2017 г.

България единствена в ЕС остава без субсидии за биопроизводство

ДЕКЛАРАЦИЯ от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ

sinor.bg

След като чиновниците от министерството на земеделието три месеца не бяха пипали работа, в резултат на което парите по директните плащания за 2016 г. ще бъдат забавени с по месец-два, точно преди националния празник 3 март и биопроизводителите бяха зашеметени от новината, че от 2017 година бюджетът по мярка 11 от селската програма е изчерпан. В резултат на това още на 18 февруари министърът на земеделието и храните Христо Бозуков е подписал заповед, според която от същата дата се забранява приемът на нови заявления по мярката за Биологично земеделие /мярка 11 на ПРСР/. Прекратява се и разширяването на вече поети ангажименти.

По този повод в обръщение до медиите ръководството на Българска асоциация Биопродукти изразяват своя протест срещу липсата на политики спрямо бранша.

Биологичното земеделие редовно се заявява като приоритет от всички властимащи, от всички партии и управленци. В същото време сме свидетели на прекратяване на подпомагането не само за нови биопроизводители, но и за вече утвърдени, които смятат да разширят стопанството си или които сега завършват петгодишните си ангажименти по мярка 214 от предходния програмен период и следва да преминат към мярка 11 на новата ПРСР.

За пореден път след 2014 година сме изправени пред една несправедливост - част от българските биопроизводители да бъдат подпомагани, а друга - не.

Към заповедта няма приложени мотиви. До момента не сме видели никакъв официален документ от страна на МЗХ (съобщение, анализ, предупреждение, предложение...), който да дава индикации, че има проблем, още по-малко - анализиране на проблема и предприемане на някакви действия, се посочва в писмото.

Според биофермерите този начин на липса на комуникация е недопустим и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии. Много от тези хора са взели и кредити, които са планирали да връщат и с помощта на евросубсидиите.

В неравностойно положение са поставени и биофермери, които точно тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават субсидии по новата програма /за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година/.

Биоземеделието е отрасъл, който е свързан с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда и биоразнообразието, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали селски и планински райони, развиват се малки и семейни фирми. Предвид все по-сериозното търсене на здравословни и чисти продукти в развитите страни той предполага и сериозен потенциал за растеж, увеличаване на износа и получаване на по-висока добавена стойност. Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.

В същото време България си позволява да спре субсидирането на биоземелието едва на третата година от новия 7-годишен програмен период. В противовес на всички европейски практики се зачерква един устойчив отрасъл и източник на здравословна храна за децата на България. Без обяснения, без анализи, без предприемане на каквито и да било мерки.

Следват риторични въпроси, отправени и към старата власт, която видимо е неглежирала пробрема. Ако бюджетът по мярката е изчерпан, нима това е забелязано на 28-ми февруари - девет месеца след края на предходната кампания за подпомагане и един ден преди началото на новата, питат стопаните. Нима не можеха да се предприемат мерки за насочване на средства от други, неработещи мерки от Програмата. Нима не можеше да се обмислят известни ограничения или мерки, които да разграничат истинските и активните биопроизводители от тези, които са се насочили към източването на субсидии.

Ние, българските биоземеделци, няма да се примирим с подобно отношение.

От асоциацията настояват заповедта да бъде отменена и да се издаде нова заповед след обществен дебат, изнасяне на точни данни и изчисления за бюджета на мярката и обмисляне какви точно ограничения да бъдат наложени.

Настояваме да бъде съставена работна група, която да изготви анализ на състоянието на бюджета по мярката и да стане ясно какъв е недостигът на средства дотолкова, че да бъде обезпечено изпълнението на Плана за развитие на биологичното земеделие в България и достигане на заложените в него индикатори по отношение на брой оператори/ земи в контрол и сертификация/ произведени биологични продукти.

След изясняването на този въпрос се настоява да се търсят възможности за финансиране чрез пренасочване на средства от други мерки и да се подготви нотификация, която да бъде внесена в Европейската комисия достатъчно навреме, за да обезпечи наличието на средства и приемането на заявления по време на кампанията за подпомагане през следващата календарна година.

Ако е необходимо, да се извършат промени в мярката, така че средствата да бъдат насочени към реалните биопроизводители и към култури и сектори с реално производство.

Обръщаме се към всички партии, които днес искат нашето доверие, за да управляват държавата. Ние искаме да изразят ясно позицията си по този проблем и да представят своите намерения за разрешаването му - през тази и следващата година. Очакваме не просто да чуем, че биоземеделието е един от приоритетите в програмите им, а че разполагат с конкретен план за насърчаването и развиването му.

Като се обръщат към президента Румен Радев и министър-председателя Огнян Герджиков, от асоциацията настояват за спешна намеса и отмяна на тази заповед, която дискриминира стотици български биоземеделци. Надяваме се това да съответства на новия „морален компас” в политиката на служебното правителство.

Изразяваме готовност да предприемем протестни действия и да ангажираме с нашата кауза цялата българска общественост, която, вярваме, подкрепя усилията на българските земеделци, приели като собствена каузата за опазване на природата ни и чистите и традиционни български храни.

България единствена в ЕС остава без субсидии за биопроизводство
22759
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Изплатиха над 24 млн. лева по мярка 11 „Биологично земеделие“ за Кампания 2021 г.
Необходими са копие от сертификат или писмено доказателство за съответствие на растителните продукти
Искат от биопроизводителите нови документи до петата година от ангажимента по мярката
Конференция в рамките на Агра 2017
Как приказката с биоземеделието продължава
Напердък
Биологичното земеделие в Румъния е нараснало с над една трета за 5 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини