Начало » Новини » Коментари
01.03.2017 г.

Овощари и градинари ще разчитат на работна ръка от Украйна и Молдова

sinor.bg

Огромният проблем с липсата на квалифицирана работна ръка за земеделието лъсна от 4-5 години, затова и фермерите вече не търсят помощ за този проблем от правителствата, а им предлагат готово решение. „Още при първия кабинет Борисов от Асоциация "Български пипер" предложихме да се намери схема за привличане на емигранти като работници в нашия сектор, защото можем да ги обучим, но предложението ни беше посрещнато с насмешка”, съобщи пред Синор.БГ председателят на асоциацията Георги Василев. Затова при вчерашната среща с премиера Огнян Герджиков представителите на бранша за пореден път са представили своите предложения и за тяхно изумление за първи път са срещнали разбиране от представителите на властта .

Срещата беше инициирана в края на миналата седмица, като изненадващо за фермерите Герджиков и неговите съветници са приели поканата в рамките само на три дни. „Предишни години сме чакали по 2 месеца за среща с министри или премиери по належащи проблеми, затова и новото отношение на служебния премиер изненада всички ни, а повечето от нас имат 25-годишен опит в преговори с държавната администрация”, посочи още Василев.

Основното предложение на бранша е още с избора на следващото Народно събрание да се инициират промени в Закона за чужденците в България, които да позволят на българския бизнес да набира хора от съседните на страната държави. Този път обаче браншовиците са решени да изискват изпълнение докрай, защото ако погледнем и сегашните предзиборни лозунги, политиците пак обещават с пълни шепи блага и светли бъднини, които едва ли по време на мандата ще станат реалност.

Специално в земеделието ще се разчита на обучени фермери от Украйна и Молдова, чието потекло е българско и които имат желание да работят и живеят в България, посочи още Василев. Подобни искания през последните години бяха представени и от други сектори от икономиката, но администрацията не си помръдна и пръста, за да задвижи отварянето на трудовия пазар.

За пореден път зеленчукопроизводителите и овощарите са поставили и проблема с реализацията на българската продукция в търговската мрежа. В Закона за храните бяха предложени текстове в защита на българските производители, но 43-тият парламент така и не стигна до приемането им.

При срещата си с Герджиков представителите на асоциациите са предложили нова схема за съдейсдтвие, при която браншовите организации да подават сигнали до контролните органи за нарушения или за случаи на нелегален внос.

Въпреки контрола, който се провежда по границата, на тържищата и по пътищата на страната, браншовиците са готови да сигнализират при всеки подобен случай. Въпрос на организация от страна на администрацията е да осъществи пряка връзка с фермерите, посочи още Василев.

Зеленчукопоризводителите и овощарите се надяват и за по-бързо изплащане на субсидиите за обвързана подкрепа за 2016 г. На вчерашната среща стана ясно, че плащанията могат да бъдат изтеглени с месец напред. Въпреки че по времето на Танева индикативният график сочеше, че парите ще бъдат преведени в края на февруари, а новият изтегляше този график почти до края на април, явно стопаните са приели компромисното решение за получаване на средствата на 27 и 28 март.

Овощари и градинари ще разчитат на работна ръка от Украйна и Молдова
9014
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Позиция
Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ се разграничава от протестите на 5-те други организации
Разясняват правилата за подаване на заявления за Кампания 2023
Министерството на земеделието организира срещи с производители на плодове и зеленчуци
Предстоящо
Производители на зеленчуци за първи път се обединяват, ще търсят и дребния бизнес
Право на отговор
Напоителни системи монтира нова вертикална помпа за напояване в района на Каварна
Зеленчукопроизводители, оставени без вода, са пред фалит
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини